Anasayfa /  Sağlık

Çocuklarda kansızlık bağırsak kurdu belirtisi olabilir

Çocuklarda kansızlık bağırsak kurdu belirtisi olabilir

Abone ol
Abone ol 18 Ocak 2016 15:50

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sal ve Hastalklar Bölümü’nden Uz. Dr. Akn Güra Nemliolu, barsak kurtlarnn belirtileri ve tedavisi hakknda bilgi verdi.

Bebeklikten itibaren bulaabilir

Barsak kurtlar yani parazitlerin bulamasna zemin hazrlayan en önemli sorun, hijyen kurallarna dikkat edilmemesidir. Bu nedenle bebek doduu ve beslenmeye balad andan itibaren barsak kurtlaryla karlama riski de oluur. Bebeklerde anne sütünden ek besinlere geçildii dönemde besinler hazrlanrken hijyen kurallarna uyulmas çok önemlidir. Aksi takdirde parazit bulaabilir. 12 ay civarndaki bebeklerde her eye dokunma ve bulduklarn azna götürme güdüsü güçlü olduundan, bu ya grubunda barsak parazitlerine daha sk rastlanr. Barsak kurtlarna bal enfeksiyonlar genellikle belirti vermez. Ancak çocuklarda ilerleyen dönemde anemi, beslenme bozukluu, fiziksel ve zihinsel geliimde azalmaya neden olabilir.

Çocuun azndan gece uykusunda salya geliyorsa…

Çocuklarda genital bölgede kant, gece uykuda azdan salya akmas, di gcrdatma, itahszlk, kanszlk, ar gaz çkarma, geirme, ishal, bulant-kusma durumlarnda parazit ihtimali akla gelmelidir. Bazen bebeklerin bezlerinde kl kurtlar görülebilir. Çok küçük çocuklarda ve bebeklerde parazite rastlanmas, baklk sistemi ile ilgili çok önemli sorunlarn olabileceini düündürmelidir. Hastalk, basit temizlik kurallarna uyulmas ve parazit tayanlarn tedavi edilmesi ile kontrol altna alnabilir.

Evdeki tüm bireyler tedavi edilmeli

Barsak kurtlarnn tehisi için öncelikle dkda inceleme gerekir. Bazen bunun birkaç kez tekrarlamas gerekli olabilir. Bunun yannda kan tahlilleri de yaplr. Anne-baba ya da bakc, çocuklarn makat bölgelerinde kl kurtlarn çplak gözle gördüü durumlarda tetkik yaplmadan da tedaviye balanabilir. Enfeksiyon evde ortaya çktnda ailedeki dier bireylere de hzla bulaaca unutulmamaldr. Bu nedenle hangi ilaç grubu kullanlrsa kullanlsn tüm ailenin veya grubun tedavi edilmesi gerekir. Barsak kurdu ve parazitiyle karlald takdirde; iç çamarlar kaynatlarak ykanmal, mümkünse ütülenmeli ve trnaklar ksa kesilmelidir.

Barsak kurtlarn evinizden uzak tutmak için;

Anne sütüyle beslenme koruyucudur. Bu nedenle bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir.

Ek besinlere geçildii andan itibaren besinlerin hazrlanmas, saklanmas ve bebee sunulmas aamalarnda temizlik kurallarna dikkat edilmelidir.

Mama hazrlarken kullanlan sular güvenilir ya da kaynatlm olmaldr.

Kayna belli olmayan sular ve kuyu sular hiçbir zaman kullanlmamaldr.

Çi et ve ürünleri tüketilmemelidir.

Sebze ve meyveler çi tüketilecekse mutlaka iyi ykanmaldr.

Çocuklarn çplak ayakla toprakta gezinmesi önlenmeli ve mutlaka ayakkab giymeleri salanmaldr.

Sokak kedi ve köpekleriyle temas en aza indirgenmelidir.

Yorumlar