Anasayfa /  Güncel

Celal Şengör kimdir, kaç yaşında? Prof. Dr. Celal Şengör nereli?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından sosyal medya da en çok konuşulan insanlarından biri de Celal Şengör oldu. İşte Celal Şengör'ün hayatı...

Abone ol
Abone ol 11 Şubat 2023 13:00

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından sosyal medya da en çok konuşulan insanlarından biri de Celal Şengör oldu. İşte Celal Şengör'ün hayatı...

Türk akademisyen, jeolog ve bilim insanı. Ali Mehmet Celal Şengör, 24 Mart 1955’te Rumeli göçmeni bir ailenin çocuğu olarak İstanbul'da doğdu.

Celal Şengör, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsünde çalışmaktadır.

EĞİTİMİ

Robert Koleji'nden mezun olan Şengör, liseyi tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Amerika'ya gitmiştir.

Şengör, 1972'de Houston Üniversitesi'nde lisans eğitimine başlamış ancak okulun Şengör'e göre kaliteli olmaması sebebiyle 2,5 sene sonra Albany'de bulunan New York Eyalet Üniversitesi Jeoloji bölümüne yatay geçiş yapmıştır.


AKADEMİK KARİYERİ

Mehmet Fuat Köprülü'nün ardından Rus Bilimler Akademisine seçilmiş ikinci Türk profesörü olan Şengör'e Alman Jeoloji Derneği tarafından Gustav Steinmann Madalyası verilmiştir. Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, jeolojide bilhassa yapısal yer bilim ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınmaktadır.

1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru unvanına sahip olan Şengör, 1990 senesinde Academia Europaea'ya kabul edilmiştir. Aynı sene Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi, 1991 senesinde ise Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi olmuştur.

Yine 1991 senesinde Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülünü kazanmış ve 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükselmiştir.

İleri derece de İngilizce, Fransızca ve Almanca bilen Şengör, Felemenkçe, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca ve Osmanlı Türkçesi de okuyabildiğini söylemiştir.

Yorumlar