Anasayfa /  Foto Galeri

Büyükçekmece Baraj Gölü kurudu, Tarihi Çakmak Hattı otlarla kaplandı

Büyükçekmece Baraj Gölü'nde su seviyesinin düşmesiyle tarihi Çakmak Hattı'nın bir kısmı açığa çıkmıştı. 7 ay önce su seviyesi yüzde 33 olan barajda, şu an su seviyesi yüzde 12'ye düşmüş durumda. Göl neredeyse tamamen kurudu ve tarihi hattın bir bölümü otlarla kaplandı.

Büyükçekmece Baraj Gölü kurudu, Tarihi Çakmak Hattı otlarla kaplandı - Sayfa 1

İstanbul'un Çatalca ilçesinde bulunan Çakmak Hattı'nın bir bölümü, Büyükçekmece Gölü'nün su seviyesinin düşmesiyle ortaya çıktı. Göldeki su seviyesi 7 ay önce yüzde 33.47 iken bugün yüzde 12 olarak ölçüldü. Tarihi hattın bazı bölümleri yeşil otlarla kaplandı.

Büyükçekmece Baraj Gölü kurudu, Tarihi Çakmak Hattı otlarla kaplandı - Sayfa 2

İSKİ verilerine göre İstanbul'daki barajların doluluk oranları şu şekildedir: Ömerli Barajı yüzde 66, Darlık Barajı yüzde 47, Elmalı Barajı yüzde 23, Terkos Barajı yüzde 18, Alibey Barajı yüzde 15, Büyükçekmece Barajı yüzde 12, Sazlıdere Barajı yüzde 16.

Büyükçekmece Baraj Gölü kurudu, Tarihi Çakmak Hattı otlarla kaplandı - Sayfa 3

Çatalca Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Rasim Yücel, tarihi Çakmak Hattı'nın gün yüzüne çıkan bölümü hakkında, "Çakmak Hattı, Türkiye'nin savunması için yapılmış ve Fevzi Çakmak tarafından inşa edilmiş bir hat. Büyükçekmece ilçesinden başlayıp Karadeniz'e kadar uzanan 50 kilometrelik bir hat.

Büyükçekmece Baraj Gölü kurudu, Tarihi Çakmak Hattı otlarla kaplandı - Sayfa 4

Maalesef şu an atıl durumda ve birçok yerde ahır veya hayvan barınağı olarak kullanılıyor. Tarihi bir eserin sahiplenilmediğini görüyoruz" dedi.

Terkos Gölü'nde de Roma Hattı'nın su çekilmesiyle gün yüzüne çıktığını hatırlatan Yücel, bu tarihi eserlerin restore edilerek turizme katkı sağlanabileceğini dile getirdi.