Anasayfa /  Ekonomi

Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? (15 Aralık 2023 petrol fiyatları)

Brent petrolün güncel dolar değeri nedir? Brent petrol fiyatları en son ne zaman ve hangi seviyede görüldü? Uluslararası piyasada petrol fiyatlarına ilişkin son gelişmeler nelerdir? İşte detaylar.

Abone ol
Abone ol 15 Aralık 2023 13:00

Brent petrolün güncel dolar değeri nedir? Brent petrol fiyatları en son ne zaman ve hangi seviyede görüldü? Uluslararası piyasada petrol fiyatlarına ilişkin son gelişmeler nelerdir? İşte detaylar.

Brent petrolün varil fiyatı şu anda uluslararası piyasalarda 74,71 dolardan işlem görüyor.

Salı günü, Brent petrolün varil fiyatı 72,29 dolara kadar gerileyerek günü 74,26 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,60 artışla 74,71 dolara yükseldi. Aynı dönemde, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 69,83 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarındaki artışta, ABD'nin güçlü petrol talebine dair veriler etkili oldu. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ülkedeki ticari ham petrol stokları geçen hafta yaklaşık 4 milyon 300 bin varil azaldı, ki bu, piyasa beklentilerinin üzerinde bir düşüş oldu.

Ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini değiştirmeme kararı ve petrol talebinin beklenenden daha düşük düşmeyeceğine dair beklentiler, fiyatları destekleyen diğer faktörler arasında yer aldı.

Özellikle, Fed'in faiz indirimine yönelik beklentilerle dolar endeksinin düşmesi, petrolü diğer para birimleri karşısında daha ucuz hale getirerek fiyatları yükseltti.

Brent petrolde teknik olarak 74,88 ile 75,16 dolar aralığının direnç, 74,39 ile 74,18 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Brent petrol, dünya petrol piyasasında önemli bir rol oynar. Londra Brent veya Brent Blend olarak bilinen petrol, içeriğinde %0,37 oranında sülfür bulundurur ve bu özelliği sayesinde "tatlı petrol" sınıfında yer alarak işlenmesini kolaylaştırır. Tatlı petrol, rafineriler için işlenmesi daha kolay olan bir türdür ve bu nedenle benzin veya dizel yakıtı üretimi için tercih edilir. Ayrıca, denizden çıkartılması, nakliyesini deniz yoluyla yapmayı kolaylaştırır.

SPK'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre; bir varil Brent petrol, 42 galon ham petrol eşdeğerindedir, yani toplamda 159 litre olarak hesaplanır.

Bir varil ham petrolden elde edilen ürünler arasında 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler bulunmaktadır.

Önemli bir not olarak belirtilmelidir ki, tüm ham petrol türleri eşdeğer değildir ve içerdikleri bileşenler farklılık gösterebilir.

 

Etiketler Brent Petrol
Yorumlar