Anasayfa /  Güncel

BM'den ürküten rapor: Yüzbinlerce çocuk koronavirüsten ölebilir !

Koronavirüs salgını nedeniyle hasta çocukların sağlık hizmetlerine daha az erişebildiğinin altı çizilen BM Raporunda, 2020 yılında yüzbinlerce ilave çocuk ölümü yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

Abone ol
Abone ol 19 Nisan 2020 16:38

COVID-19 pandemisi nedeniyle hasta çocukların sağlık hizmetlerine daha az erişebildiğinin altı çizilen BM Raporunda, 2020 yılında yüzbinlerce ilave çocuk ölümü yaşanabileceği uyarısı yapıldı. “Bir halk sağlığı acil durumu olarak başlayan olay, hiç kimsenin geride bırakılmayacağına dair verilen küresel söz için zorlu bir sınav halini aldı” diyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, COVID-19 krizinin ortasında kalan dünya çocuklarının korunması için daha fazla çaba harcanması çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından 16 Nisan’da yayınlanan rapora göre, COVID-19 pandemisi nedeniyle yaşanan küresel ekonomik yavaşlama, 2020 yılında yüzbinlerce ilave çocuğun ölümüne yol açarak, son dönemlerde çocuk ölümlerinde elde edilen düşüşün kaybedilebilmesine neden olabilecek.

 

BM Genel Sekreteri Guterres: “Çocuklarımızı koruyalım”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, COVID-19 pandemisinin dünya geneline yayılmasıyla birlikte endişe verici bir model görülmeye başlandığını, toplumun en yoksul ve en kırılgan üyelerinin hem pandemi hem de pandemiye verilen yanıt nedeniyle en büyük darbeyi aldığını söyledi.

“Ben özellikle dünya çocuklarının refahı konusunda endişe duyuyorum” diyen Guterres, çocukların şimdiye kadar hastalığın en şiddetli semptomlarından büyük ölçüde kurtulduğunu, ancak hayatlarının tamamen altüst olduğunu vurguladı.

“Her yerdeki ailelerden ve her seviyedeki liderlerden rica ediyorum; çocuklarımızı koruyalım” çağrısı yapan Genel Sekreter, çocukların karşı karşıya oldukları risklerin altını çizen rapordan; eğitim, gıda, güvenlik ve sağlık alanındaki bulguları ve önerileri sırasıyla paylaştı.

“İlk olarak eğitim”

Hemen hemen tüm çocukların okula gitmediğini, bazı okulların uzaktan eğitim sunduğunu, ancak bu imkana herkesin sahip olmadığını belirten Guterres, İnternet hizmetlerinin yavaş ve pahalı olduğu ülkelerde çocukların ciddi oranda dezavantajlı durumda olduğunu belirtti.

“İkinci olarak gıda”

310 milyon gibi çarpıcı sayıda öğrencinin – dünyadaki öğrencilerin neredeyse yarısı – düzenli gıda ihtiyaçlarının karşılanması için okullarına güvendiğini hatırlatan Genel Sekreter, COVID-19 öncesinde bile dünya genelinde kabul edilemeyecek oranda çocuğun yetersiz beslenme ve gelişim eksikliği ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Üçüncü olarak güvenlik”

Çocuklar okul dışındayken, topluluklar sokağa çıkma yasağı yaşarken ve küresel durgunluk daha da ısınırken, ailelerin stres seviyelerinin yükseldiğini ifade eden Genel Sekreter, çocukların aile içi şiddet ve istismarın hem kurbanı hem de tanığı olduğunu söyledi.

Okullar kapalı olduğundan önemli bir erken uyarı mekanizmasının eksik olduğunu sözlerine ekleyen Guterres, “Ayrıca, kız çocuklarının okulu bırakma bunun da genç yaşta gebeliklerde artışa neden olma tehlikesi de var” dedi.

Çevrimiçi olmanın riskleri!

BM Genel Sekreteri, çevrimiçi ortamda daha fazla zaman geçirdikleri için çocukların karşılaştığı artan risklerin kesinlikle göz ardı edilmemesi gerektiğini, bu durumun çocukları çevrimiçi cinsel istismara ve tacizcilere karşı savunmasız bırakabileceği uyarısında bulundu.

Arkadaşlarıyla yüz yüze irtibata geçememelerinin çocukların cinsel karakterli görüntü göndermek gibi yüksek seviyede risk almalarına yol açabileceğine dikkat çeken Guterres, artan ve bir plana bağlı olmadan geçirilen çevrimiçi zamanın artmasının çocukların artan oranda siber zorbalığın yanı sıra zararlı ve şiddet barındıran içeriğe maruz kalmasına yol açabileceğini dile getirdi.

Hükümetlerin ve ailelerin çocukların güvende olması için oynayacağı roller olduğunu sözlerine ekleyen Guterres, “Sosyal medya şirketleri kırılgan kesimlerin korunması konusunda özel bir sorumluluğa sahip” dedi.

“Dördüncü olarak sağlık”

“Azalan hane halkı geliri, yoksul aileleri, özellikle çocukları, hamile kadınları ve emziren anneleri etkileyen temel sağlık ve gıda harcamalarını azaltmaya zorlayacaktır” diyen Genel Sekreter, dünyanın birçok yerinde çocuk felci ve kızamık aşısı kampanyalarının durdurulduğunu söyledi.

Sağlık hizmetleri üzerindeki baskı artarken hasta çocukların sağlık hizmetlerine daha az erişebildiğinin altını çizen Genel Sekreter, küresel ekonomik durgunluğun hızlanmasıyla birlikte 2020 yılında yüz binlerce ilave çocuk ölümü yaşanabileceğini söyledi.

“Çocuklara yönelik tehditlere karşı harekete geçmeliyiz”

“Bunlar bugün yayınladığımız raporun içindeki sadece bazı bulgular” diyen Guterres, raporun çıkarımının bariz olduğunu belirterek, “Çocuklarımıza yönelik bu tehditlerin her birine karşı hemen harekete geçmeliyiz. Liderler pandeminin etkilerini hafifletmek için ellerinden gelen her şeyi mutlaka yapmalılar. Bir halk sağlığı acil durumu olarak başlayan olay, hiç kimsenin geride bırakılmayacağına dair verilen küresel söz için zorlu bir sınav halini aldı” ifadesini kullandı.

Hükümetlerden ve donörlerden çocukların eğitimlerine öncelik vermeleri istenen Rapor, nakit transferi dahil olmak üzere düşük gelirli ailelere ekonomik yardım sağlanması ve çocuklara yönelik sosyal ve sağlık hizmetlerinde en az kesinti yapılmasını tavsiye ediliyor.

Ayrıca en kırılgan olanlara, çatışma bölgelerindeki çocuklara, mülteci çocuklara ve yerlerinden edilmiş insanlara, engelli çocuklara öncelik verilmesi isteniyor.

“Pandemi, dünya çocuklarının birçoğunu tehlikeye atıyor”

Genel Sekreter, sonuç olarak, Covid sonrası dönemde öncekine göre daha iyi bir dünya inşa etmenin taahhüt edilmesi gerektiğini, bunun da Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının doğrultusunda daha sürdürülebilir ve kapsayıcı toplumlar ve ekonomiden geçtiğini söyledi.

Guterres, “Pandemi Dünya çocuklarının birçoğunu tehlikeye atarken acil çağrımı yeniliyorum: gelin çocuklarımızı koruyalım ve refahlarını güvence altına alalım” dedi.

Kaynak: Gidahatti.com

Yorumlar