Anasayfa /  Dünya

BM: Gazze'de sanki bir deprem yaşanmışçasına yıkıcı bir durum söz konusu!

BM'nin tespitine göre, Gazze'de adeta bir deprem sonrası yıkım var, ancak bu tamamen insan kaynaklı bir olaydır. Bu yıkım tamamen önlenebilirdi.

Abone ol
Abone ol 17 Kasım 2023 11:00

BM'nin tespitine göre, Gazze'de adeta bir deprem sonrası yıkım var, ancak bu tamamen insan kaynaklı bir olaydır. Bu yıkım tamamen önlenebilirdi.

Touma ve BM Dünya Gıda Programı Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Batı Avrupa Kıdemli Bölgesel İletişim Sorumlusu Abeer Etefa, New York'taki BM binasında bulunan gazetecilere video konferans aracılığıyla bilgi verdi.

Touma, Gazze'de iletişim hizmetlerinin şu anda kesik olduğunu ve bu durumun 7 Ekim'den bu yana dördüncü kez yaşandığını belirtti. Bu kesintilerin insani yardımların koordine edilmesi ve dağıtılması açısından engel teşkil ettiğini ifade etti.

"Gazze'de su, yakıt ve gıda silah olarak kullanılıyor" diyen Touma, "Gazze halkı son altı haftadır adeta cehennemi yaşıyor. Su, yakıt, gıda ve insani yardım, silah olarak kullanılıyor ve bu durum son derece endişe verici" şeklinde konuştu.

Touma, bölgedeki yüksek sayıda yerinden edilmiş Filistinliye de dikkat çekerek, "Bu, 1948'den bu yana görülen en yüksek rakam. İnsanlar, gözlerimizin önünde toplu göçe zorlanıyor; geçmiş travmaları tekrar yaşayanlar ve atalarının travmalarına tanık olanlar var" dedi.

Gazze halkının "çıkış yolu" olmadığını vurgulayan Touma, "Barınaklardaki çocuklar, temel ihtiyaçları olan su ve ekmek için çaresizce yardım bekliyor" ifadesini kullandı.

"Gazze'de güvenli hiçbir yer yok" diyen Touma, bölgedeki şiddetin sonucunda 103 BM personelinin hayatını kaybettiğini belirtti ve "Gazze'de ne kuzey ne güney ne de orta bölgeler güvenli. Herhangi bir yerde güvenli hiçbir yer yok" şeklinde konuştu.

Touma, bölgedeki yakıt sorununa da dikkat çekerek, "Yakıt konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz ve operasyonlarımızın kasıtlı olarak engellenmeye çalışıldığını düşünüyoruz" diye ekledi.

Abeer Etefa ise kışın yaklaşmasıyla birlikte, barınaklardaki kalabalığın ve sağlıksız yaşam koşullarının insanları açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya bıraktığını uyardı. Gazze'ye gıda yardımının yüzde 10'unu bile karşılamadığını belirten Etefa, "Gazze halkının tamamı acil gıda yardımına muhtaç durumda" dedi.

Ayrıca, mevcut gıda sistemlerinin çöktüğüne dikkat çekti ve insanların günlük hayatlarını sürdürebilmek için tek öğünle yetinmeye çalıştığını, şanslı olanların ise konserve gıdalara ulaşabildiğini belirtti.

Yorumlar