Anasayfa /  Foto Galeri

Biyogüvenlik uzmanı açıkladı: Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri

Airfryer, son zamanlarda geleneksel kızartma yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen pratik bir mutfak aleti olarak karşımıza çıktı. Bu trend mutfak aleti, kızartma işlemini, geleneksel yağda kızartma yönteminden daha az yağ kullanarak ve daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirme özelliğiyle öne çıkıyor. İşte Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri

Biyogüvenlik uzmanı açıkladı: Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri - Sayfa 1

Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri

Airfryer, son zamanlarda geleneksel kızartma yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen pratik bir mutfak aleti olarak karşımıza çıktı. Bu trend mutfak aleti, kızartma işlemini, geleneksel yağda kızartma yönteminden daha az yağ kullanarak ve daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirme özelliğiyle öne çıkıyor.

Biyogüvenlik uzmanı açıkladı: Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri - Sayfa 2

Her elektirikli alette olduğu gibi airfryer’ın da daha iyi sonuç vermesi için bazı yöntemler var. Bu yöntemler için öncelikle aletin nasıl çalıştığını anlatan Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu sağlık açısından da pişirme tekniklerini anlattı. Geleneksel kızartma yöntemine kıyasla çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde edildiğini belirten Yılancıoğlu, airfryer ile pişirilen bazı yiyeceklerde, özellikle patates ve tahıllı ürünlerde akrilamid adı verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğinin de altını çizerek bu oluşumu azaltmak için pişirilecek sebzelerin hazırlanması, kızartma süresi ve sıcaklığın düzenlenmesine dikkat çekti.

Biyogüvenlik uzmanı açıkladı: Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri - Sayfa 3

Daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor

Airfryer pişirme tekniğini sağlık açısından değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu “Airfryer, içindeki sıcak hava teknolojisi sayesinde yiyecekleri hava akımıyla pişirir. Bu yöntem, yiyeceklerin dışını çıtır çıtır yapar ve içini de yumuşak tutar. Böylece kızartılmış lezzeti elde etmek mümkün olur. Ancak, geleneksel kızartma yöntemine kıyasla çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı sonuçlar elde ediliyor. Patates kızartması, tavuk kanatları, sebzeler, balık ve diğer birçok yiyeceği kızartmak, ızgara yapmak veya pişirmek için kullanılabilir. Ayrıca, hazır paketlenmiş kızartma ürünlerini de daha az yağla daha sağlıklı bir şekilde pişirmek için tercih edilmektedir.” dedi.

Biyogüvenlik uzmanı açıkladı: Trend pişirme aleti ‘airfryer’ı bilinçli kullanma önerileri - Sayfa 4

Kullanım sırasında dikkatsizlik, yanık riskini artırabilir

Airfryer’ın geleneksel kızartma yöntemlerine göre daha az yağ kullanıldığı için sağlık açısından bazı avantajlara sahip olmasının yanı sıra kullanım şekline ve sıklığına bağlı olarak bazı potansiyel risklere sahip olabileceğini belirten Yılancıoğlu “Airfryer, yüksek sıcaklıkta çalıştığı için, içinde sıcak hava üretir. Kullanım sırasında dikkatsizlik, yanık riskini artırabilir. Cihazın dikkatli bir şekilde kullanılması ve çocukların erişemeyeceği bir yerde muhafaza edilmesi önemlidir.” uyarısında bulundu.