Anasayfa /  Foto Galeri

Bitki çaylarını rastgele kullanmayın! İlaç etkileşimi ve yan etkileri yaşamı tehdit edici

Piyasada kış çayı olarak çok sayıda karışım çay var, bitki çaylarını rastgele kullanmayın! Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, “İlaçlarla etkileşime giren bitki çaylarının yan etkileri yaşamı tehdit edici.” uyarısında bulundu. Dr. Kaman bir uyarı da piyasada çok sayıda bulunan kış çayı karışımları konusunda yaptı. Kış aylarında sıklıkla tüketilen kış çayları ve hangi sağlık sorununa çözüm olabildiğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bitki çaylarını rastgele kullanmayın! İlaç etkileşimi ve yan etkileri yaşamı tehdit edici - Sayfa 1

Soğuk algınlığının yaygın olduğu kış aylarında özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltmaya veya semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek kış çaylarının tüketimi oldukça yaygın. Soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu olması açısından kışın tercih edilen bitkilerden ekinezyayı öneren uzmanlar, antioksidan, antiviral ve kardiyovasküler faydalar sunan hibiscusun yüksek düzeyde demir ve C Vitamini içerdiği için kışın tercih edilen bitkilerden olduğuna dikkat çekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, “İlaçlarla etkileşime giren bitki çaylarının yan etkileri yaşamı tehdit edici.” uyarısında bulundu. Dr. Kaman bir uyarı da piyasada çok sayıda bulunan kış çayı karışımları konusunda yaptı

Bitki çaylarını rastgele kullanmayın! İlaç etkileşimi ve yan etkileri yaşamı tehdit edici - Sayfa 2

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (SHMYO) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, kış aylarında sıklıkla tüketilen kış çayları ve hangi sağlık sorununa çözüm olabildiğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bitki çaylarını rastgele kullanmayın! İlaç etkileşimi ve yan etkileri yaşamı tehdit edici - Sayfa 3

Soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu ekinezya…

Soğuk algınlığının yaygın olduğu kış aylarında özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltmaya veya semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek kış çaylarının tüketiminin yaygın olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, “Bu bitkilerden kışın en yaygın kullanılanlarından örneğin ekinezya; bağışıklık fonksiyonunu güçlendirme ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının şiddetini ve süresini azaltma potansiyeli ile soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu olması açısından kışın tercih edilen bitkilerdendir.” dedi.

Bitki çaylarını rastgele kullanmayın! İlaç etkileşimi ve yan etkileri yaşamı tehdit edici - Sayfa 4

Tam bir C vitamini kaynağı hibiskus kalbe de iyi geliyor

Solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek ve potansiyel olarak antiinflamatuar ve antiviral etkilere sahip bir bitki olan mürver bitkisinin çiçek ve meyveleri bronşit, öksürük ve ateş tedavisinde, ayrıca balgam söktürücü olarak kullanıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, şöyle devam etti:

“Antioksidan, antiviral ve kardiyovasküler faydalar sunan hibiscus ayrıca yüksek düzeyde demir ve C Vitamini içermesi açısından kışın tercih edilen bitkilerdendir. Tam bir C vitamini kaynağı ve aynı zamanda antiinflamatuar ve antioksidan potansiyele sahip olan kuşburnu da enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur.