Anasayfa /  Foto Galeri

Birleşmiş Milletler’den buğday için korkutan uyarı!

Rusya’nın bugün itibarıyla Ukrayna’ya girmesiyle küresel çapta ekonomi piyasalarında artış yaşandı. Buğday fiyatları 2012 Ağustos’undan bu yana ilk defa zirveyi gördü. 9,34 dolardan satılan buğday için korkutan senaryo açıklandı. Analistler, Rusya ve Ukrayna ve Rusya’nın buğday ihracatında önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak bu savaşın buğday arzında önemli bir olumsuz etkisi olacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler’den buğday için korkutan uyarı! - Sayfa 1

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle buğday ve mısır fiyatları sert biçimde yükseldi.

Birleşmiş Milletler’den buğday için korkutan uyarı! - Sayfa 2

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasıyla derinleşen krizin ardından tarım emtiasında gözlenen yükseliş, Rusya'nın Ukrayna işgalini resmen başlatmasıyla ivme kazandı. İşgalle birlikte, Rusya ve Ukrayna'nın üretimdeki ağırlığı nedeniyle buğday, emtia piyasalarında ana aktör oldu.

Birleşmiş Milletler’den buğday için korkutan uyarı! - Sayfa 3

Buğday fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla 9,34 dolarla Ağustos 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün yüzde 6'ya yakın yükselen buğday fiyatları, haftalık bazda yüzde 16,3, yılbaşına göre ise yüzde 21,3 artış kaydetti.

Birleşmiş Milletler’den buğday için korkutan uyarı! - Sayfa 4

Buğday geçen yılı da yüzde 20,3 yükselişle tamamlamıştı. Buğday fiyatlarının geçen yıl artmasında talebin artmasına karşın üretim tahminlerindeki azalış, ihracatın artması, arza yönelik endişeler ve olumsuz hava koşularının üretimi etkilemesi etkili olmuştu.