Anasayfa /  Foto Galeri

Berat Kandili'nde hangi dualar ve sureler okunur?

erat Kandili 2022 yılında 17 Mart tarihine denk geliyor. Şaban ayının 14’ünü 15’ine bağlayan bu gecede günahlarından arınıp Yüce Allah'ın affına mahzar olmak için ellerini göğe açacak olan Müslümanlar tarafından okunacak. Af ve kurtuluş gecesinde Müslümanlar bolca ibadet edecek ve Peygamber Efendimiz'in (s.a.s) bu gece için ettiği dualar da Berat gecesinde manevi huzurun kapısını aralayacaklar. Peki, Berat Kandili'nde okunacak dualar ve sureler nelerdir?

Berat Kandili'nde hangi dualar ve sureler okunur? - Sayfa 1

Berat Kandili'nde okunacak dualar ve yapılacak ibadetler, bu mübarek gecede ibadetlerini ihya edecek olan Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. Kandil duası, müminlerin iyi değerlendirmesi gereken gecelerden birisi de Berat gecesinde, Yüce Allah'ın affına sığınmak isteyenler tarafından yapılacak ibadetlerde okunacak. Diyanet kaynaklarına göre Berat gecesini; namaz kılarak, Kur’an okuyarak ve salavat-ı şerife getirerek, meşru olan istek ve dilekleri Cenâb-ı Hakk’a sunarak günahlardan samimi bir şekil de tevbe edip af dileyerek geçirilmeli.

Berat Kandili'nde hangi dualar ve sureler okunur? - Sayfa 2

PEYGAMBER EFENDİMİZİN BERAAT KANDİLİ GECESİ OKUDUĞU DUA
Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur'an-ı kerim okumalı. Peygamber efendimiz Berat gecesinde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu.

Hazreti Muhammed (s.a.v) Berat Kandili'nde şöyle dua ederdi;

"Allah'ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyorum, senden yine sana ilticâ ediyorum. Senin şanın yücedir. Sana yaptığım senayı, senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana layık bir surette hamd etmekten acizim"

Berat Kandili'nde hangi dualar ve sureler okunur? - Sayfa 3

Yine bu gecede edilebilecek kıymetli dualar var. Onlar da şöyle;

"Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."

Anlamı:

"Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin."

Berat Kandili'nde hangi dualar ve sureler okunur? - Sayfa 4

BERAT KANDİLİ DUASI
“Şu beş gecede yapılan dualar kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip Gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesi” (İbn-i Asâkir; Muhtar’ul- Ehadis. H.568)

“Allah’ım ! şayet ismimi saidler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan, oradan sil Ya Rabbi ! Çünkü Sen buyuruyorsun ki¸ “Dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz O’nun katındadır” (Ra’d su. Ayet 39)

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:"Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."