Anasayfa /  Yaşam

Balık Yağı Depolanmış Yağları Yakıyor

Balık Yağı Depolanmış Yağları Yakıyor

Abone ol
Abone ol 22 Aralık 2015 23:36

Balık Yağı Depolanmış Yağları Yakıyor. Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı balık yağının yağ depolayan hücreleri yağ yakan hücrelere dönüştür-düğünü tespit etti.

Japonya’nın en eski 2. üniversitesi olan Kyoto Üniversitesi Asya’nın en önemli üniversitelerinden biridir ve dünya çapında bilinen araştırmacılara sahiptir. Üniversitedeki araştırmacılar bugüne dek 10 defa Nobel Ödülü alma başarısı göstermiştir. Üniversitedeki ekip yaptıkları bir çalışmada balık yağının sindirim borusundaki reseptörleri faaliyete geçirdiğini, sempatik sinir sistemini teşvik ettiğini ve depolama işlevi gören hücreleri yağı metabolize edecek şekilde tetiklediğini açıkladı.

Yağ depolanması

Vücutta bulunan yağın tamamı yağ dokusunda muhafaza edilmez. ‘Beyaz’ hücreler enerji teminini sağlamak için yağı depolarken ‘kahverengi’ hücreler sabit vücut sıcaklığını korumak için yağı metabolize eder. Kahverengi hücreler bebeklerde oldukça fazla bulunurken yaş ilerledikçe sayıca azalır. Kısa bir süre önce insan ve farelerde bulunduğu tespit edilen ve büyük oranda kahverengi hücreler gibi işlev gören 3. bir yağ hücresi tipi de ‘bej’ hücrelerdir. Bej hücreler de insanlar orta yaşa yanaştıkça sayıca azalmaktadır. Metabolize etme işlevine sahip bu hücreler olmasa vücuttaki yağ kullanılmaksızın yıllarca birikmeye devam eder. Bilim insanları yaptıkları çalışmada belirli gıdaları tüketmekle söz konusu bej hücrelerin sayısının arttırılıp arttırılamayacağını inceledi. Araştırmacı Teruo Kawada balık yağının yağ birikimini önleme gibi sağlık için çok önemli faydalara sahip olduğunu önceki araştırmalardan bildiklerini, bu çalışmada balık yağı ve bej hücre sayısının artışı arasındaki potansiyel ilişkiyi test ettiklerini söyledi.

Balık yağının etkisi

Çalışma ekibi bir grup fareye yağlı gıdalar verirken diğer gruplara yağlı gıdalarla birlikte balık yağı katkıları verdi. Gıdaları balık yağıyla birlikte alan fareler balık yağı almayan farelere kıyasla %5 ile %10 arasında daha az kilo ve %15 ile %25 arasında daha az yağ aldı. Araştırmacılar sempatik sinir sistemi faal duruma getirildiğinde beyaz yağ hücrelerinden bej hücrelerin oluştuğunu, yani belirli yağ depolama hücrelerinin metabolize etme yeteneği kazandığını tespit etti. Kawada sözlerine şunları ekledi: “Eskiden beri Japonya ve Akdeniz’deki gıdaların uzun ömürlü olmaya katkıda bulunduğu söyleniyor, ancak bu bölgelerdeki beslenme şeklinin neden faydalı olduğu tartışılıyordu. Artık bu konuda daha çok bilgiye sahibiz.”

Etiketler balık yağı
Yorumlar
Çok Okunanlar