Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Aziz Valentine kimdir? Valentine's day ne demek? İşte Sevgililer Günü tarihi

Aziz Valentine hikayesi ve hayatı ile merak ediliyor. Ölümü ile sevgililer gününün çıkmasına neden olan Aziz Valentine’nin kim olduğu araştırılıyor. Hristiyan dünyasında oldukça önemli olan Aziz Valentine kimdir, neden öldü? Sevgililer Günü’ne neden "Valentine's Day deniliyor? İşte Aziz Valentine Günü hikayesi…

Abone ol
Abone ol 14 Şubat 2022 14:40

Aziz Valentine hikayesi ve hayatı ile merak ediliyor. Ölümü ile sevgililer gününün çıkmasına neden olan Aziz Valentine’nin kim olduğu araştırılıyor. Hristiyan dünyasında oldukça önemli olan Aziz Valentine kimdir, neden öldü? Sevgililer Günü’ne neden "Valentine's Day deniliyor? İşte Aziz Valentine Günü hikayesi…

14 Şubat Sevgililer Günü’nde sıkça duyulan Aziz Valentine’nın kim olduğu, hayat hikayesi bugün mercek altına alındı. Valentine ya da Valentinus, Hristiyan inanışına göre Roma azizlerinden biridir. 269 yılı civarında öldürüldüğü sanılmaktadır. Peki Aziz Valentine kimdir, hikayesi nedir? Sevgililer Günü’ne neden Valentine's Day deniliyor? İşte Aziz Valentine günü hikayesi

AZİZ VALENTİN KİMDİR?

Katolik Kilisesi tarafından resmi olarak tanınan Aziz Valentin'in M. S. 270 tarihinde öldüğü sanılıyor. Aziz Valentin'in kimliğiyle ilgili resmi kaynaklardaki ilk açıklamalar M. S. 496'da ölen Papa Gelasius'a ait.

1400'lü yıllara ait kayıtlar Aziz Valentin'in Roma'da Hristiyan bir çiftin evlenmesine yardımcı olduğu için İmparator 2. Claudius'un emriyle kafası kesilerek öldürüldüğünden bahseder.

Aynı tarihlere ait diğer bir vesika ise Valentin'in Terni Piskoposu olduğu ve yine 2. Claudius tarafından Roma yakınlarında öldürüldüğünü bildirir.

Bu tarihi kıssalardaki benzerlikler, her iki Valentin'in de aynı kişi olduğuna dair kanaatleri güçlendirir.

Her ne kadar kimliğiyle ilgili belirsizlik devam etse de Katolik Kilisesi 1969'da düzenlediğin saygı ayiniyle Valentin'in adını resmi olarak "Azizler" listesinde tutmaya devam etti.

 

 AZİZ VALENTİN NEDEN ÖLDÜ, AZİZ VALENTİNE’NİN HİYASİ NE?

1400’lü yıllara ait kayıtlar Aziz Valentin’in Roma’da Hristiyan bir çiftin evlenmesine yardımcı olduğu için İmparator 2. Claudius’un emriyle kafası kesilerek öldürüldüğünden bahseder. Bir başka kaynak da ise Valentin’in Terni Piskoposu olduğu ve yine 2. Claudius tarafından Roma yakınlarında öldürüldüğünü bildirir.

Kimliği ile ilgili belirsizlik devam etse de Katolik Kilisesi 1969’da düzenlediğin saygı ayiniyle Valentin’in adını resmi olarak “Azizler” listesinde tutmaya devam etti.

SEVGİLİLER GÜNÜ ORTAYA NASIL ÇIKTI?

Köklerini Roma döneminde Luepercalia adı verilen ve üç gün süren bir festivalden aldığı düşünülen Sevgililer Günü doğurganlık tanrısının şerefine gerçekleşen festivale dayanıyor.

Festival kapsamında gerçekleyen eğlencelerde erkekler bir kutunun içine atılmış kağıtlardan kızların ismini çekiyor, bu eşleşmede bir araya gelen çiftler sevgili oluyor, bazı evleniyordu. Sonraki yüzyıllarda kilise pagan kutlamalarını bitirmek istedi ve şenlikleri Aziz Valentine adına kutlamalara dönüştürdü

 

 

Yorumlar