Anasayfa /  Dünya

Avrupa Birliği: Filistinliler için yeni bir devlet inşa etmeliyiz!

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Filistinlilerin yeni bir devlet kurma ihtiyacını vurgulayarak, Filistinlilerin sürgününe ve Gazze'nin İsrail tarafından işgaline izin verilemeyeceğini ifade etti.

Abone ol
Abone ol 14 Kasım 2023 12:30

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Filistinlilerin yeni bir devlet kurma ihtiyacını vurgulayarak, Filistinlilerin sürgününe ve Gazze'nin İsrail tarafından işgaline izin verilemeyeceğini ifade etti.

Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sona ermesinin ardından basın mensuplarına bilgi verdi.

Günün toplantısında, Gazze'ye acil insani yardımların ulaştırılması gerekliliğine vurgu yaptığını belirten Borrell, aynı zamanda çatışmanın sonrasında atılacak adımlar ve olası senaryolar hakkında görüşmeler gerçekleştiklerini ifade etti.

Borrell, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Filistinliler ile İsrailliler arasında ve bölgede barış için bir çözüm bulmalıyız. Bugün yaşadığımız dramatik kriz ve İsrail ile Filistin taraflarındaki büyük can kayıpları, uluslararası toplumun siyasi ve ahlaki anlamda başarısızlığını gösteriyor. Bir çözüm bulmakta başarısız olduk. Bu durum, şu anda herkesin çözümün kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu anlaması gerektiğini gösteriyor. Bu çözüm, iki devletli bir gelecek içermelidir."

"Yeni bir devlet inşa etmeliyiz"

Gazze'nin yeniden inşasının yetmeyeceğini vurgulayan Borrell, şu ifadeleri kullandı:

"Filistinliler için yeni bir devlet inşa etmeliyiz. Bu da çatışmanın sonrası bakmamız gerektiği anlamına geliyor. Arap ülkeleri, şu anda bunu konuşmak istemiyor, onlar bugünü konuşmak istiyor. Çözüm için parametreleri belirlemeliyiz. Bugün bakanlara bunun için şartları içeren bir çerçeve sundum. Bakanlar, bu yaklaşımı destekledi. ABD ve Arap ülkeleriyle birlikte acilen bu çerçeve üzerinde çalışmalıyız."


Borrell, AB olarak 3 konuya "hayır" dediklerini aktararak, bunları şöyle sıraladı:

"Birincisi, Gazze'nin dışına zorla göçe izin verilemez. Filistinlilerin sürgün edilmesine izin veremeyiz. İkincisi, Gazze toprakları küçültülemez. Gazze toprakları, İsrail tarafından işgal edilemez. Üçüncüsü ise Gazze'deki durum, Filistin meselesinin çözümünün bir parçası olmak zorunda."

"Meşruiyeti olan tek Filistin yönetimi gerekli"

Borrell, Filistin sorununun çözümü için "meşruiyeti olan tek bir Filistin yönetimi" bulunması gerektiğini ve bu yönetimin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

"Şu anda bir Filistin yönetimi var. Yeni bir Filistin yönetimi oluşturmayacağız." diyen Borrell, mevcut Filistin yönetiminin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Hamas'ın Gazze'de kontrolünü istemediklerini belirten Borrell, Gazze'de "bir çeşit" Filistin yönetiminin müdahil olması gerektiğini söyledi, ancak çatışmanın ne zaman sona ereceğini kimse bilemediği için bu konuda bir belirsizlik olduğunu belirtti.

Borrell, Arap ülkelerinin bu Filistin yönetimine güçlü destek sağlaması gerektiğini vurgulayarak, bölgede çözüme katkıda bulunmadıkları sürece AB'nin yeterince etkili olamayacağını ifade etti.

AB, Ermenistan'a vize serbestisini değerlendirecek

Bugünkü toplantıda, Azerbaycan-Ermenistan meselesini de görüştüklerini belirten Borrell, AB'nin Ermenistan'daki misyonunu sınırdaki hassas bölgelerde daha fazla devriye ve daha fazla personel ile güçlendirmeye karar verdiklerini açıkladı.

Borrell, Ermenistan'a mali destek ve vize serbestisi gibi seçenekleri değerlendireceklerini ifade ederek, iki ülke arasındaki barış müzakerelerinin devamını istediklerini ve bir sonraki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'na Ermenistan Dışişleri Bakanı'nı davet etmeyi kararlaştırdıklarını belirtti.

 

Etiketler AB Filistin
Yorumlar