Anasayfa /  Foto Galeri

Atatürk'ün vefat haberi 82 yıl önce böyle verildi! 10 Kasım 1938 Gazete Manşetleri!

Türk Milleti Mustafa Kemal'ini Böyle Yolcu Etmişti! İşte 10 Kasım 1938 Gazete Manşetleri!

Atatürk'ün vefat haberi 82 yıl önce böyle verildi! 10 Kasım 1938 Gazete Manşetleri! - Sayfa 1

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat haberi 81 yıl önce bugün dönemin gazeteleri tarafından böyle duyuruldu:

Atatürk'ün vefat haberi 82 yıl önce böyle verildi! 10 Kasım 1938 Gazete Manşetleri! - Sayfa 2

Atatürk’ün son günlerinde, kendisini müşahede altında tutan doktorların saat saat hazırladıkları raporlar Riyaset-i Cumhur Umumi Katipliği (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği) tarafından gazetelerle paylaşılıyordu. 9 Kasım 00.00’da verilen raporda geçen “Umumi ahval vahamete doğru seyretmektedir” ibaresi, 17 milyon vatandaşın asla ve kat’a duymak istemediği kara haberin ilk cümlesiydi

Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp, Prof. Dr. Nihat Reşat Belger, Opr. Dr. Mim Kemal Öke, Prof. Dr. Mustafa Hayrullah Diker, Prof. Dr. Akil Muhtar Özden, Prof. Dr. Süreyya Hidayet Serter, Dr. Asım Arar, Prof. Dr. Abravaya Marmaralı, Dr. Mehmet Kamil Berk’in imzalarını taşıyan son raporda ise şu satırlar yer alıyordu:  Cumhurbaşkanı Atatürk'ün genel durumundaki kötü gidiş, dün gece saat 00.00’da yayımlanan bildiriden sonra her an artarak 10 Kasım 1938 sabahı saat 9’u 5 geçe Büyük Şefimiz derin koma içinde yaşamını yitirmiştir.

Atatürk'ün vefat haberi 82 yıl önce böyle verildi! 10 Kasım 1938 Gazete Manşetleri! - Sayfa 3

Cumhuriyet: “Büyük milli matemimiz”

Atatürk'ün vefat haberi 82 yıl önce böyle verildi! 10 Kasım 1938 Gazete Manşetleri! - Sayfa 4

Falih Rıfkı Atay’ın başyazısının sonunda dile getirdiklerini aynı duygu ve düşünce ile paylaşmamak olası değil:

“Onsuz… Fakat ona bin kere verdiğimiz bir tek namus sözü ile kaldık: ‘Eserini ve davanı korumak ve yükseltmek! Bizler için hayatın bir manası varsa, bu yemini yerine getirmek için yaşamaktır.

Atatürk, şimdiye kadar bilmeyenler, bu milletin seni ne kadar sevdiğini, senden sonra ismin ve eserin üzerine titrerken anlayacaktır.”