Anasayfa /  Yaşam

Asla ısıtıp tekrar tüketmemeniz gereken 10 besin!

Hemen hemen hepimiz günü kurtarmak için önceki günden kalanları ısıtıp tekrar yiyoruz. Peki bu ne kadar sağlıklı? Bazı yiyecekler için bu hiçbir şekilde sorun teşkil etmez. Ancak bazı yiyeceklerin tekrardan ısıtılarak tüketilmesi ise ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. İşte kesinlikle tekrar ısıtıp yememeniz gereken o besinler..

Abone ol
Abone ol 11 Nisan 2023 17:20

Bazı durumlarda ev hanımları, her gün ne yemek yapacağını şaşırdığı için önceki günden kalan yemekleri yiyor.Bbüyük bir kolaylık olarak görünen bu yöntem, farkında olmadan sağlığımızı tehlikeye atıyor.

 Aidin Salih yazdığı Gerçek Tıp Kitabında bayat ve ısıtılmış yemeklere ilişkin şu konulara dikkat çekiliyor: “Pişirilince güneşten aldıkları enerjiyi ve diri sularını tamamen kaybederek aslına yani toprağa ve minerallere dönmeye başlarlar. Suyunu kaybeden sebzenin hacmi azalır, içeridiği minerallerin oranı artar. Çiğ olarak bir kilo ıspanağı kimse yemezken, bir kilo ıspanaktan pişirilmiş yemek kolaylıkla tüketilebilir. Yemeği piştikten sonra biraz soğutarak hemen yemek gerekir. Yemek insanı değil, insan yemeği hürmetle beklemelidir. Mikroplar beklemiş yemeklerin yapısını değiştirir. Yemekler ısıtıldığında ise yeni kimyasal bağlantılar oluştuğu için faydadan çok zararı vardır. Isıtılan yemeğin özü ve tadı değişir, hazmı ağır olur, hatta imkansızlaşır."

İkinci kez ısıtılıp yenmemesi gereken besinler

Tavuk
Tavuk yeniden ısıtıldığında kötü reaksiyon gösteren proteinlere sahiptir. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirim sorunlarına yol açabilir. Eğer tavuğu tekrar ısıtacaksanız, her tarafının ısındığından emin olun. Tavuk dumanı tütecek kadar fazla sıcaklığa ulaşmalıdır.

Yumurta
Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır.

Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.

Ispanak
Bütün yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da demir ve nitrat bulunur. Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıp nitrite dönüşür. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiler. Ispanağı tekrar ısıtırsanız gıda zehirlenmesine neden olabilir.

Bu nedenle ıspanak ve diğer bütün yeşil yapraklı sebzeleri yiyebileceğiniz kadar yapmanızı öneririz.

Pirinç
Pirinç normal şartlarda zararlı değildir. Ancak kötü koşullarda saklarsanız tehlike yaratabilir. Yapılan pilav, oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilirse üzerinde bakteriler oluşmaya başlar.

Bu yüzden pilavınızın servisini yaptıktan sonra mutlaka hava geçirmeyen bir kaba koyup buzdolabında saklamalısınız. Bu şekilde yaparsanız pilavı tekrar ısıtabilirsiniz.

Patates
Eğer patatesi oda sıcaklığında soğutursanız tehlikeli olabilir. Ilık hava bakteri oluşmasını sağlar. Bu bakteriler ısıtıldığında ölmez. Bu yüzden patatesli yemeklerinizi servisten sonra hemen buzdolabında soğutmalısınız.

Mantar
Mantar pişirildiği gün tüketilmesi gereken besindir. Mantarı yeniden ısıtmak protein yapısını bozar. Yapısı bozulan mantar sindirim ve kalp sağlığı sorunlarına neden olabilir. Eğer önceki günden kalan mantarınız varsa soğuk yemenizi öneririz.

 

Yorumlar