Anasayfa /  Ekonomi

Asgari ücrette ikinci şok...

Asgari ücrette Asgari Geçim İndirimi'nin (AGİ) yeni düzenlemeyle birlikte kaldırılmasından sonra bir şok da işverene geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücretin üzerinde gelir elde edenler için ödenen ücretin, brüt asgari ücret kadar kısmının da (yani 5004 liralık kısmının) gelir vergisinden muaf olduğu bildirilmişti. Ancak Ancak TBMM’ye sunulan torba kanun teklifinde bu madde yer almadı.

Abone ol
Abone ol 18 Aralık 2021 12:59

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını öngören torba kanun teklifinde işverenleri üzecek bir detay ortaya çıktı.

Çalışma Bakanlığı’nın açıklamasının aksine, teklifte asgari ücretin üzerinde elde edenlerin maaşlarından asgari ücret kadarlık kısmından vergi alınmayacağına ilişkin hüküm yer almadı.

Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre birçok işveren, asgari ücretteki yüzde 50 artışa karşın, diğer çalışanlar için vergi avantajı getirileceği için bu asgari ücrete destek vermişlerdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücret ilk açıklandığında, asgari ücretin üzerinde gelir elde edenler için ödenen ücretin, brüt asgari ücret kadar kısmının da (yani 5004 liralık kısmının)  gelir vergisinden muaf olduğu bildirilmişti.

Torba kanunda yer almadı

Ancak TBMM’ye sunulan torba kanun teklifinde ise sadece asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına ilişkin hükümler yer aldı.

Bu durum, yeni vergi muafiyetinin sadece asgari ücretle sınırlı tutulması, asgari ücretin açıklandığı ilk gün uygulamaya destek veren çok sayıda işvereni ve işveren temsilcisini şok etti.

Bakan Bilgin muaf olduğunu açıklamıştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 16 Ocak’ta yaptığı açıklamada, asgari ücretin, çalışma hayatının üçlü sacayağı olan işçi, işveren ve devletin ortak mutabakatıyla belirlendiğini belirterek, “Net asgari ücrette bir önceki yıla göre % 50’nin üzerinde artış yapıldı. Tarihi bir mutabakat ile sosyal devlet olmanın gereği olarak yapısal bir dönüşüm sağlandı” demişti. Bakan Bilgin “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldı” ifadelerin kullanmıştı.

AGİ kaldırılmıştı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki son toplantısında asgari ücreti belirledi. 2022 asgari ücret 4 bin 253 lira oldu. Asgari ücretten vergiler kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da kaldırıldı. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak AGİ'nin kaldırıldığını doğruladı. Buna göre artık asgari ücretli çalışanlar çocuk ve eş durumuna bağlı olmaksızın AGİ'den yararlanamayacak. 

Yorumlar