Anasayfa /  Ekonomi

Asgari ücret ne kadar olacak? 2024 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı 2024 asgari ücret zammında. Şu an 11.402 TL olan asgari ücret Yılbaşından sonra yükselecek. Peki Asgari ücret ne kadar olacak? 2024 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Abone ol
Abone ol 23 Kasım 2023 12:30

Yılın sonlarına yaklaşırken, milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı merak konusu haline geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın son açıklamalarıyla birlikte, 2024 asgari ücretine dair araştırmalar hız kazandı.

Tek zam ilkeleri 

Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Temmuz ayında olduğu gibi ilke yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz." ifadeleriyle sürece ışık tuttu.

Asgari ücret belirleme süreci

Aralık ayında başlayacak olan asgari ücret görüşmeleri, 6 aylık enflasyon tahminiyle ilk rakamın belirlenmesini öngörüyor. Net asgari ücretteki pazarlıkların 15.707,39 TL civarında şekillenmesi bekleniyor. 

Şu anki duruma göre, asgari ücret bir işçi için aylık brüt 13.414,50 TL olarak uygulanıyor. Vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11.402,32 TL'ye denk geliyor. İşverenin toplam maliyeti ise bir işçi için 15.762,04 TL olup, bu miktarın 13.414,50 TL'si brüt asgari ücreti temsil ediyor.

2024 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Aralık ayı başında 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için komisyonumuz toplanacaktır. Herkesin mutabık kaldığı bir tutarda uzlaşılacağını ümit ediyorum" ifadelerini kullandı. Işıkhan, birinci dereceye yükselen memurlara 3600 ek gösterge düzenlemesini de hayata geçireceklerini belirtti.

Asgari ücret Görüşmeleri ne zaman başlayacak

2024 asgari ücreti için belirleyici olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, aralık ayında ilk toplantısını gerçekleştirecek ve ay sonuna doğru güncel asgari ücret miktarını belirleyecek.

Yorumlar