Anasayfa /  Ekonomi

Araç plakalarında yeni dönem! Eski plakalar da değişecek mi?

2024'ün ilk düzenlemelerinden biri de araç plakalarında yapıldı. Sahte plakaların önüne geçmek için 1 Ocak 2024 itibariyle araç plakalarında karekod dönemi başlatıldı. Artık yeni tescil edilen ya da yeniden plaka bastıran kişilere karekodlu plaka verilecek. Peki eski plakalar da değişecek mi? İşte merak edilen sorunun cevabı.

Abone ol
Abone ol 09 Ocak 2024 19:15

Araç plakalarında yeni dönem! eski plakalar da değişecek mi?

Araç plakalarında karekod zorunluluğu ile ilgili düzenleme yürürlüğe girdi. Peki nasıl bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme ile eski plakalar değişecek mi?

Artık plakalarda QR kod bulunacak. 12 haneli bir referans numarası mevcut. QR kodlu plakalar her araca mı kullanılacak? 2024’te alınan yeri araçların plakaları QR kodlu olacak. Mevcut araçlarda plaka değişimi zorunlu değil.

1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girdi. Esnaf odasından edinilen bilgiye göre henüz noterler bu sisteme geçmediğinde dolayı 12 haneli bir referans kodu plakalara veriliyor. Mart ayından sonra noterlere de bu sistem entegre edilecek. Bununla birlikte artık vatandaşlar noterde plakalarını almak için başvurdukları zaman ellerindeki evrakta bu QR kod da olacak. 81 ildeki plaka atölyelerine geldiklerinde QR kod plakaya işlenmiş olacak.

QR kodlar İçişleri Bakanlığı tarafından görevli olan ekipler, şoförler odası gibi ekipler tarafından araçların kime ait olduğu, ne zaman alındığı ve hangi muayeneden geçtiğini öğrenmek için uygulanacak. Sokaktaki sivil vatandaş QR kodu okutsa dahi buradan bir sonuç elde edemeyecek.

ARAÇ PLAKALARINDA KAREKOD DÖNEMİ

Taşıt plakalarındaki mevcut özelliklere ek olarak il kodu ile harf grubu arasına karekod yerleştirme uygulaması yılbaşından itibaren başladı. İlk tescil, plaka değişikliği, plaka yenileme gibi durumlarda karekodlu plakalar basılarak talep edenlere ücreti karşılığında verilecek.

SAHTE PLAKALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Merdiven altı yerlerde basılan ve sahte cemiyet mührü vuran APP plaka üreticilerinin böylece ortadan kalkması hedefleniyor. Sahte plaka basımı nedeniyle hırsızlık, araç satışlarında sahtecilik gibi birçok illegal yönteme başvuruluyor. Ayrıca basılan sahte plakalar nedeniyle gerçek plaka sahipleri de zan altında kalıyor ve yıllarca hukuk mücadelesi verebiliyor.

CEZASI 32 BİN 170 TL!

APP plaka satıcıları, plakaların yasal olduğunu, mührün devlet tarafından verildiğini ve plakalara bastıklarını iddia ediyor. Bu kişiler yasa dışı olarak faaliyet gösteriyor ve sahtecilik yapıyor. APP plakayı basan, satan ve kullanan da suça ortak olmuş oluyor. APP plakalı araçlar gerçek plaka taşımadığı için trafikten men de edilebilir. Eğer APP plaka kullanıyorsanız en kısa sürede söküp belli standartlara uygun devletin tahsis ettiği plakayı kullanmaya başlayın.

Sahte plaka kullanma cezası 32.170 lira oldu ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz.

PLAKA KAYBOLURSA NE OLUR?

İlk tescillerde, plaka kaybolması halinde, hasarlı plakalarda, muayeneden geçmeyen plakalar yenilenerek karekodlu plaka olarak sahiplerine teslim edilecek.

KAREKOD NASIL OLACAK? PLAKAYA NASIL YERLEŞTİRİLMELİ?

Mevcutta kullanılan plakalarda değişiklik olmayacak ve kullanımına devam edilecek. 15x15 mm ebadında kare kod ve 12 haneli seri numarası il kodu ile harf grubu arasına yatay şekilde işlenecek. Yetkili emniyet mensubu ve jandarma teşkilatındaki kişiler tarafından plakadaki karekod kontrol edilip gerekli bilgilere hızla ulaşılabilecek.

 

Yorumlar