Anasayfa /  Foto Galeri

Anayasa Mahkemesi'nden fazla mesai yapan çalışanlar için emsal karar!

Anayasa Mahkemesi, bir çalışanın işe girişte imzaladığı sözleşmeyi geçersiz saydı ve milyonlarca çalışan için fazla mesai için "müjdeli" bir emsal karara imzasını attı.

Anayasa Mahkemesi'nden fazla mesai yapan çalışanlar için emsal karar! - Sayfa 1

Anayasa Mahkemesi, bir bankanın, işe alırken çalışana imzalattığı "gerektiğinde fazla mesai yaptırırım, parası da asıl ücretin içindedir, ayrıca para ödemem" şeklindeki sözleşmeyi geçersiz saydı. Çalışana fazla mesai paralarının ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nden fazla mesai yapan çalışanlar için emsal karar! - Sayfa 2

Onur Ö., 2008 yılında bir bankada gişe görevlisi olarak çalışmaya başladı. Banka tarafından imzalatılan sözleşmede fazla mesaiye ilişkin şu madde yer alıyordu:

Anayasa Mahkemesi'nden fazla mesai yapan çalışanlar için emsal karar! - Sayfa 3

"Çalışan, İşverence gerekli görüldüğü takdirde yasal sınırlar içinde fazla çalışma yapmayı kabul ve taahhüt eder. Bu fazla çalışmalara ilişkin ücret Çalışanın asıl ücretinin içerisindedir."

Anayasa Mahkemesi'nden fazla mesai yapan çalışanlar için emsal karar! - Sayfa 4

Onur Ö. 7 yılın sonunda 2015’te işten kovuldu. İşyerinde güven ve huzuru bozacak, maddi zarara yol açacak fiillerde bulunduğu gerekçe gösterildi. İşveren 18.977,13 TL kıdem tazminatını, 4.020,56 TL ihbar tazminatı ile 1.035,77 TL ücrete dönüşen yıllık izin alacağını başvurucuya 1/6/2015 tarihinde ödedi.