Anasayfa /  Ekonomi

Anadolu Efes 2023 yılı ilk yarı konsolide finansal rakamlarını açıkladı

Anadolu Efes, dinamik faaliyet ortamı ve değişken makroekonomik göstergelerin olduğu ikinci çeyrekte de güçlü performansını sürdürdü. İkinci çeyrek konsolide net satış gelirleri, %54,9 oranında artış ile 38 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bu çeyrekte elde edilen güçlü net karın etkisiyle şirketin ilk yarı konsolide net karı, 3,3 milyar TL seviyesine ulaştı.

Abone ol
Abone ol 09 Ağustos 2023 10:07

ANADOLU EFES’TEN %70 ORANINDA FAVÖK ARTIŞI

Anadolu Efes 2023 yılı ilk yarı konsolide finansal rakamlarını açıkladı

Anadolu Efes, dinamik faaliyet ortamı ve değişken makroekonomik göstergelerin olduğu ikinci çeyrekte de güçlü performansını sürdürdü. İkinci çeyrek konsolide net satış gelirleri, %54,9 oranında artış ile 38 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bu çeyrekte elde edilen güçlü net karın etkisiyle şirketin ilk yarı konsolide net karı, 3,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Can Çaka, “Gelir yönetiminde gösterdiğimiz üstün performans, sıfır tabanlı gider yönetimi anlayışımız ve mali disipline olan odağımız, konsolide bazda %55 oranında net satış geliri artışı ve %70 oranında FAVÖK büyümesi elde etmemizi sağladı” dedi.

Anadolu Efes, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) 2023 yılının ilk yarı finansal sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre; yılın ikinci çeyreğinde Anadolu Efes’in konsolide net satış gelirleri %54,9 oranında artarak 38,0 milyar TL’ye ulaştı. Döviz kuru etkisinden arındırılmış büyüme %37,9 oranında kaydedildi. Yine aynı dönemde, 6,3 milyar TL tutarında serbest nakit akımı gerçekleşti.

Yılın ilk yarısında şirketin konsolide net satış gelirleri, %63,4 oranında artış göstererek 62,6 milyar TL seviyesine ulaştı. Konsolide FAVÖK (BMKÖ), yılın ilk yarısında gelir büyümesinin de üzerinde, %75,6 oranında artarak 12,7 milyar TL seviyesinde kaydedildi.  İkinci çeyrekte elde edilen güçlü net karın etkisiyle ilk yarı konsolide net karı ise 3,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

TURIZM SEZONUNDAKI OLUMLU IVME VE YENI ÜRÜNLER, HACIM ARTIŞINI DESTEKLEDI

 Bira grubunun satış hacmi, 2023 yılının ikinci çeyreğinde %5,3 oranında artarak 10,1 mhl seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla iyileşme gösteren bira grubu satış hacim performansı, 2023 yılının ilk yarısında %0,2 artışla 17,3 mhl’ye ulaştı.

Ukrayna’da, Chernihiv ve Mikolayiv bira fabrikalarının faaliyete geçmesi hacim artışına katkı sağladı. BDT ülkelerinden ise Kazakistan ve Gürcistan’ın hacimleri, bu çeyrekte orta tek haneli büyüme kaydederek güçlü performans sergiledi.

Bira operasyonlarının net satış gelirleri, ikinci çeyrekte %48,7 oranında artış ile 14,7 milyar TL seviyesine ulaşırken, kur etkisinden arındırılmış net satış gelirlerindeki artış ise %29,5 oranında kaydedildi. Bira grubu operasyonları FAVÖK (BMKÖ) rakamı, aynı dönemde %72,0 oranında büyüyerek 3,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti ve FAVÖK (BMKÖ) marjı, 317 baz puan artışı ile %23,4 seviyesinde açıklandı.  Serbest nakit akımı ise geçen yıla göre neredeyse paralel olarak 5.083,4 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Türkiye operasyonlarında ise turizm sezonundaki olumlu ivme ve şirketin portföyüne eklediği yeni ürünlerin hacimlere pozitif etki ettiği belirtildi. 

 Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Can Çaka, 2023 yılının ilk yarı yıl değerlendirmesinde şunları belirtti:

 “Güçlü ilk yarı sonuçları, bira grubu ve Anadolu Efes için hacim, gelir ve FAVÖK marjı beklentilerimizi artırmamız için bize cesaret verdi. Özellikle bira operasyonlarımızda elde ettiğimiz başarılı sonuçlar ile 2023 yılı için beklentilerimizi tekrar gözden geçirdik. Türkiye bira operasyonlarındaki hacimler ve uluslararası bira hacimlerinde de özellikle Rusya’daki talepte yaşanan olumlu ivmeyle birlikte öngörülerin üzerinde iyi sonuçlar elde ettik. Bunun neticesinde yılın tamamı için beklentilerimizde iyileşmeler yaptık ve 2023 yıl sonu beklentimizi yukarı yönlü revize ettik. Bu doğrultuda, 2023 sene sonu için bira grubu ve Anadolu Efes beklentilerimizi ihtiyatlı bir şekilde iyileştirirken, meşrubat iş kolundaki beklentilerimizi değiştirmiyoruz.”

Yorumlar