Anasayfa /  Foto Galeri

Akhisar-Bigadiç fay hattı Ege'yi uyarıyor

Son depremlerle Akhisar-Bigadiç fay zonunun kırılmaya başladığını açıklayan Prof. Dr. Sözbilir, “Bu fay zonu 7 büyüklükte deprem üretebilir. Soma, Kırkağaç, Akhisar, Bigadiç, Balıkesir, Manisa, Sındırgı ve Bergama etkilenir” dedi.

Akhisar-Bigadiç fay hattı Ege'yi uyarıyor - Sayfa 1

Manisa'nın Akhisar ilçesi ve çevresi 22 Ocak'ta meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından beşik gibi sallanmaya devam ediyor. Önceki gece Akhisar'da 5 dakika içinde 5 deprem yaşanırken bölgede 22 Ocak'tan bu yana meydana gelen depremlerin sayısı 2 bin 55'i buldu. Bölge halkının tedirgin bekleyişi sürerken uzmanlardan korkutan bir uyarı geldi. Yeni Asır'a açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son depremlerin bölgedeki Akhisar ile Bigadiç arasında uzanan fay zonunun kırılmaya başladığını gösterdiğini açıkladı.

Akhisar-Bigadiç fay hattı Ege'yi uyarıyor - Sayfa 2

KIRILMAYA BAŞLADI

Bu nedenle bu zon üzerinde meydana gelen depremlerin öncü niteliğinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, "Bu çok önemli bir konu. Kırılmaya başlayan 35-40 kilometre uzunluğundaki bu fay zonu 6.9 ila 7 arasındaki bir büyüklükte deprem üretebilir. Bu durumda Soma, Kırkağaç, Akhisar, Bigadiç, Balıkesir, Manisa, Sındırgı, Bergama gibi yakın yerleşimler etkilenir. Şu andaki öncü depremler, bize aynı zamanda bir şans da tanıyor. Bize 'Bak ben kırılmaya başladım kendine bir önlem al' uyarısında bulunuyor. Başta belediyeler olmak üzere ilgili kurumlar bir an önce harekete geçmeli" dedi. 22 Ocak'tan bu yana Akhisar ve çevesindeki meydana gelen depremlerin Soma-Kırkağaç Fayı, Gelenbe Fay Zonu ve Akhisar Fayı tarafından üretildiğini ifade eden Prof. Dr. Sözbilir, "Meydana gelen son depremler ise, Gelenbe Fay Zonu'nun kırılmaya başladığını gösteriyor. Bu da son depremlerin önemli bölümünün artçı değil öncü fay olduğunu ortaya koyuyor. Bu çok önemli bir durum. Orada bir tehlike var. Çünkü o fay diğerlerinden farklı olarak doğrultu atımlı bir fay. Yani Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu fayındaki segmentler gibi çalışan bir fay. Bu zonda birbirine paralel olan iki fay var. Bu zonun üretebileceği deprem ise, 6.9-7 arasında" dedi.

Akhisar-Bigadiç fay hattı Ege'yi uyarıyor - Sayfa 3

İŞTE ETKİLENECEK YERLER

Gelenbe Fay Zonu'nun ilk 5.4'lük depremin meydana geldiği Akhisar Musalar'dan başlayıp kuzeye doğru Gölcük ve Eşmedere'ye kadar gittiğini anlatan Prof. Dr. Sözbilir, "Yani Akhisar ile Bigadiç arasında uzanıyor. Bu zon üzerinde 20 köy bulunuyor. Burada meydana gelecek 6 büyüklüğündeki bir deprem Sındırgı, Bigadiç, Soma, Kırkağaç, Akhisar, Bigadiç, Balıkesir, Manisa, Bergama gibi yakın yerleşimleri etkiler" dedi.Kaynak: Ege bölgesi için 7.2'lik deprem uyarısı

Akhisar-Bigadiç fay hattı Ege'yi uyarıyor - Sayfa 4

'AYNI ZAMANDA ŞANS DA TANIYOR'

Gelenbe Fay Zonu'ndaki 35-40 kilometre uzunluğundaki birbirine paralel iki fayın aynı zamanda birbiriyle bağlantılı parçalar olduğunu ifade eden Sözbilir, şöyle devam etti: "Yani birinde kırılma başladı mı öbüründe de başlar. O zon ve çevresinde başta belediyeler olmak üzere sorumlu kurumlar, bu fayların geçtiği kesimlerle ilgili gidip arazide çalışma yapmaları gerekiyor. Gitsinler ve bu faylar nereden geçiyor, geçtiği yerlerde köy, yerleşim var mı, varsa o binaların durumu nedir ve güçlendirilmeleri için neler yapılması gerekiyor, bunları tespit edip harekete geçsinler." Bu zon kırılmaya başlamasının hemen yarın veya bir iki gün içesinde büyük bir deprem olacak anlamına gelmediğini de ifade eden Sözbilir, şunları söyledi:Kaynak: Ege bölgesi için 7.2'lik deprem uyarısı