Anasayfa /  Güncel

Afetzede Hak Sahipliği başvurusu nedir, nasıl yapılır?

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve toplamda 10 ili etkileyen depremler büyük yıkımlara sebep oldu. Depremlerin ardından bölgelerde bulunan vatandaşların Afetzede Hak Sahipliği Başvurusu yapabilecekleri açıklandı. Peki Afetzede Hak Sahipliği Başvurusu nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 12 Şubat 2023 13:00

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve toplamda 10 ili etkileyen depremler büyük yıkımlara sebep oldu. Depremlerin ardından bölgelerde bulunan vatandaşların Afetzede Hak Sahipliği Başvurusu yapabilecekleri açıklandı. Peki Afetzede Hak Sahipliği Başvurusu nedir, nasıl yapılır? İşte detaylar...

Afetzede hak sahipliği başvurusu nedir?
Afetzede Hak Sahipliği, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve tekrardan yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını bildirmektedir.

Afetzede hak sahipliği başvurusu nasıl ve nereden yapılır?
Afetzede Hak Sahipliği başvuruları, e-devlet sistemi araclığıyla gerçekleştirilmektedir. Açılan ekran AFAD'ın sitesine yönlendirecektir. AFAD'a kayıt yaptırdıktan sonra afetzede hak sahipliğinden faydalanılabilir.

DEPREMZEDE KAYDI YAPTIRMAK GEREKİYOR MU?

AFAD Başkanı Sezer, yüzyılın felaketi olarak isimlendirilen deprem sonrası çalışmalara ilişkin açıklama yaptı. Sezer, vatandaşlardan afetzede olduklarına dair, 'depremzede bilgi kartı' isteniyor iddialarının gerçeği yansıtladığını belirterek, "Herhangi bir belge istemiyoruz. Gittiklerinde ikametleri sorgulanarak, onlara uygun barınma sağlanmaktadır" dedi.

BELGE İSTENİYOR MU?

Sezer, "Herhangi bir belge istemiyoruz. Gittikleri zaman ikamet bilgileri sorgulanarak vatandaşlarımıza uygun barınma imkanları sağlanmaktadır." dedi.

Depremzedelerden illerindeki tahliye noktalarına gitmelerini mağduriyet yaşamamaları için istediklerini belirten Sezer, "Bunun için de bütün ülkenin, illerin kapasitesi belirlendi, bunu karşılayacak komisyonlar belirlendi." diye konuştu.

"AFETZEDELERE VERİLEN İMKANLAR BAKİDİR"

AFAD Başkanı Sezer, il değiştiren depremzedelerin hak kaybına uğramayacağını belirterek, "Bizim tahliye ettiklerimiz ya da bizim dışımızda tahliye olup illere giden vatandaşlarımız herhangi bir hak kaybına uğrarım diye sosyal medyadaki dezenformasyonlar nedeniyle geri dönüş noktasında bilgi istedikleri bize ulaşıyor, bize müracaat etmeleri ya da etmemeleri bir hak kaybına neden olmamaktadır. Afetzedelere verilecek tüm devletimizin imkanları bakidir. Lütfen bizlerden gelecek resmi açıklamalar dışındaki açıklamalara itibar edilmesin, biz vatandaşlarımızın hiçbir yerde mağdur edilmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Kimler Afetzede Hak Sahipliği alabilir?
Konut, iş yeri ve ahırları ağır-yıkık ve orta derecede hasar gören mülk sahipleri afetten önce ve afet tarihinde mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı ikinci ve üçüncü konutta oturanlar,

İştirak ve müşterek maliki oldukları konut veya iş yeri hasar görenler,

Hak sahiplerine bina yaptırılmak üzere tespit edilip konutları istimlak edilen aileler.

Yorumlar