Anasayfa /  Dünya

Aborjinler 65 bin yıldır Avustralya'da

Arkeologlar, Aborjinlerin Avustralya'ya tahmin edilenden en az 18 bin yıl önce geldiklerini gösteren yeni kanıtlara ulaştı. 

Abone ol
Abone ol 23 Temmuz 2017 15:07

Arkeologlar, Aborjinlerin Avustralya'ya tahmin edilenden en az 18 bin yıl önce geldiklerini gösteren yeni kanıtlara ulaştı. 

Aborjinlerin 65 bin yıldır Avustralya'da olduğunun işaretlerini veren bu yeni bulgular, ülkenin kuzeyindeki Northern Territory bölgesinde kayalarda yapılan kazılarda gelişmiş eserlere rastlanıldı. 

Aborjinler kimdir?

Aborijinler ifadesi genel olarak tüm bir Avustralya, Tasmanya ve çevre adalarda yaşayan yerlileri tanımlamakta kullanılmakla birlikte bu isimlendirmenin dil ve yaşayış biçimi olarak ortak noktalarıyla birlikte farklılıklar da taşıyan geleneksel toplulukları işaret ettiği de unutulmamalıdır". İsim, Latince "ab" ve "origine" sözcüklerinnin birleşiminden oluşur. "Ab" İngilizce'de "from", Türkçede "-den, -dan" ekine karşılık gelir. Misyoner rahipler tarafından kabilelere verilen bu genel isim "kökenli, köklü, kökene dair" anlamlarına gelmelidir. 

Yerli kabilelerden bazıları; New South Wales ve Viktorya'da Koori, Queensland'da Murri, Güney Avustralya'da Noongar, Merkezi Batı Avustralya'da Yamatji; Güneybatı Avustralya'da Nunga, Kuzey Avustralya'da ve Kuzey bölgelerine komşu bölgelerde Anangu; orta Kuzey bölgede Yapa, Doğu Arnhem topraklarında Yolngu ve Tazmanya'da Palawah kabileleri gibi.

En büyük gruplardan Anangu (Çölden gelen kişi anlamına gelmektedir) kabilesinin Luritja ve Antikirinya şeklinde alt toplulukları bulunmaktadır.

İngilizler 18. yüzyılda Avustralya'ya yerleştiklerinde 300.000'den fazla aborjin yaşamaktaydı. Ancak birçoğu İngilizler tarafından öldürülmüş ya da topraklarından sürülmüştü. 1900'ların ortasında Aborjin nüfusu 45.000'e düşmüştü. 1960'larda hükûmetin Aborjinlerin toprak haklarını tanımaya başlamasıyla birlikte bu rakam yükselmiş ve bugün 250.000'in üzerine çıkmıştır.

2001 yılında Avustralya İstatistik Bürosu toplam yerli nüfusunu 458,521 olarak vermiştir (bu rakam Avustralya'nın toplam nüfusunun %2.4'üdür). Bu nüfusun %90'ı Aborjin olarak, %4'ü Torres Strait Islander, geri kalan %4'ü hem Aborjin hem Torres Strait Islander olarak tanımlanmaktadır.

2001 nüfus sayımına göre Aborjin Nüfusu:




Yeni Güney Galler New South Wales - 134.888


Queensland - 125.910


Batı Australya Western Australia - 65.931


Northern Territory - 56.875


Victoria - 27.846


Güney Avustralya South Australia - 25.544


Tazmanya - 17.384


ACT - 3.909


Diğer bölgeler - 233




Araştırmacılar, dünyanın en eski taş baltaları ile toprak renginde boya hokkaları bulduklarını söylüyor.

Bu bulgular nereleri değiştirecek? 

Avustralyalı Aborjinlerin bugüne kadar varlığını sürdürmeyi başarmış, dünyanın en eski medeniyeti olduğuna inanılıyor. 

Ancak, Aborjinlerin Avustralya'ya ne zaman vardıklarına bilim insanları arasında farklı görüşler mevcut. Genel kanı Aborjinlerin 47 bin ile 60 bin yıl önce vardığı yönünde. 

Aborjinlerin, su seviyesinin çok daha alçak olduğu bir dönemde Güneydoğu Asya'daki adalardan deniz yolculuğu yaptıkları düşünülüyor. 

Queensland Üniversitesi'nden Doç. Dr. Chris Clarkson, "Avustralya'ya ilk ayak basma hikayeleri için yeni bir tarihe ulaştık ve bunun daha önce sanılan yaklaşık 47 bin yıllık bir zamandan yaklaşık 18 bin yıl kadar önce olduğunu düşünüyoruz" dedi.





bbctürkçe


Yorumlar