Anasayfa /  Foto Galeri

31 Temmuz 2023 tarihinde Brent petrol fiyatı ne kadar?

Brent petrol fiyatı kaç dolar? En son ne kadar oldu? Uluslararası piyasada petrol fiyatları son durum.

31 Temmuz 2023 tarihinde Brent petrol fiyatı ne kadar? - Sayfa 1

BRENT PETROLÜN FİYATI VE DÜŞÜŞ NEDENLERİ

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 84,20 dolar seviyesinden işlem görüyor. Cuma günü 85,09 dolara yükselen petrol fiyatı, günü 84,41 dolar seviyesinde tamamlamış ve kapanışa göre yüzde 0,24 azalışla 84,20 dolar olmuştur.

Fiyatlardaki düşüşte, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de zayıf gelen ekonomik verilerin talep endişelerini artırması etkili oldu. Çin'in temmuz ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,3'e düşerek beklenenden hızlı bir daralma yaşadı. İmalat dışı PMI de 51,5'e düşerek yılın en düşük seviyesine geriledi. Ancak, Çin'de teşviklerin artırılacağı beklentisi fiyatlardaki düşüşü sınırlayan bir etken oldu.

Diğer yandan, OPEC+ grubu ülkelerinin üretim kesintileri nedeniyle yılın geri kalanında arz tarafındaki sıkılaşmanın artarak devam edeceği endişeleri de fiyatlardaki düşüşü kısıtlıyor.

Brent petrolde teknik olarak 84,24 ile 85,53 dolar aralığının direnç, 83,80 ile 83,65 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

31 Temmuz 2023 tarihinde Brent petrol fiyatı ne kadar? - Sayfa 2

BRENT PETROL NEDİR?

Brent petrol, dünya petrol piyasasında önemli bir rol oynayan bir petroldür. Londra Brent veya Brent Blend olarak da bilinir. İçeriğinde %0,37 oranında sülfür bulunması, işlenmesini kolaylaştırır ve "tatlı petrol" sınıfında yer almasını sağlar.

31 Temmuz 2023 tarihinde Brent petrol fiyatı ne kadar? - Sayfa 3

Bu petrol, hafif ve tatlı özelliklere sahip olması nedeniyle ham petrolü işleyen rafineriler için benzin veya dizel yakıtı üretme işlemi daha kolaydır. Denizden çıkarılan Brent petrolün nakliyesi de kolay olduğundan uzak bölgelere gönderimi daha pratiktir.

31 Temmuz 2023 tarihinde Brent petrol fiyatı ne kadar? - Sayfa 4

BİR VARİL BRENT PETROL KAÇ LİTREDİR?

Bir varil petrol, 42 galon ham petrol eşdeğerindedir, yani yaklaşık olarak 159 litre olarak kabul edilir. Bir varil ham petrolden benzin, dizel yakıt ve diğer türevler üretmek mümkündür.