Anasayfa /  Foto Galeri

28 Şubat'ta ne oldu? 28 Şubat darbesi hangi yıl oldu? İşte 28 Şubat'ta yaşananlar

1990'lı yılların son çeyreğine damgasını vuran ve tarihe postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat süreciyle ilgili detaylar her yıl olduğu gibi bu yıl da sürece damgasını vuran 28 Şubat tarihli MGK'nın yıl dönümünde merak ediliyor. İşte 28 Şubat'ta yaşananlar ve 28 Şubat kararları...

28 Şubat'ta ne oldu? 28 Şubat darbesi hangi yıl oldu? İşte 28 Şubat'ta yaşananlar - Sayfa 1

Türkiye tarihine "postmodern darbe" olarak geçen ve toplum ile siyaset üzerinde derin postal izleri bırakan 28 Şubat'ı geride bırakalı 25 yıl oldu. Kadınların başörtüsü olduğu için okullara sokulmadığı, dinini vecibelerini yerine getirmek isteyen insanların adeta kamusal ala ndan silindiği, var olan toplumsal düzeni korku ve tehlike mantığına endeksleyen kararların kağıda döküldüğü günün adıdır 28 Şubat.

28 Şubat'ta ne oldu? 28 Şubat darbesi hangi yıl oldu? İşte 28 Şubat'ta yaşananlar - Sayfa 2

Türkiye’de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda yaşanan değişimlere neden olan 28 Şubat, üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen sıkça konuşulmaya devam ediliyor. Postmodern darbe olarak da adlandırılan sürecin ardından 28 Şubat’ta aktif rol alan bazı kişiler (Çetin Doğan, Kemal Gürüz vs.) daha sonra Balyoz, Ergenekon gibi davalarda yargılandı.

28 Şubat'ta ne oldu? 28 Şubat darbesi hangi yıl oldu? İşte 28 Şubat'ta yaşananlar - Sayfa 3

28 ŞUBAT’TA NE OLDU?

Refah Partisi 1995 genel seçimlerinde birinci parti oldu. 1996 yılında, seçimlerin ardından, DYP-ANAP koalisyon hükûmeti kuruldu. Refah Partisi’nin, güvenoyu için gereken 273 sayısına ulaşılamadığı için (257 kabul) güven oylamasının geçersiz sayılması gerektiğini belirterek Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru haklı görülerek güven oylaması geçersiz sayıldı ve hükûmet dağıldı. Bunun üzerine TBMM’de birinci parti durumunda olan Refah Partisi ile ikinci parti olan DYP arasında kurulan 54. Hükûmet (Refahyol Hükûmeti), 8 Temmuz 1996’da TBMM’de yapılan oylamada güvenoyu almayı başardı. Necmettin Erbakan başbakan, Tansu Çiller ise başbakan yardımcısı oldu.

28 Şubat'ta ne oldu? 28 Şubat darbesi hangi yıl oldu? İşte 28 Şubat'ta yaşananlar - Sayfa 4

Koalisyonun kurulmasından sonra laiklik ve cumhuriyet karşıtı hareket ve eylemlerin odağı haline gelen Refah Partisi’nin bazı milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatları ve üyeleri tarafından şeriat eylemleri artmaya başladı.

Bu gelişmelerin ardından 28 Şubat 1997 Cuma günü saat 15.10’da Çankaya Köşkü’nde MGK toplantısı düzenlendi.