Anasayfa /  Foto Galeri

2022 AGİ tablosu açıklandı! İşte son durum

Asgari ücretten verginin kaldırılması sonucunda çalışanlar için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da değişti. Vergi iadesi yoluyla gerçekleştirilen AGi ödemelerinde geri ödemeler ortadan kalktı. Detaylar yayınlanacak olan tebligat ile netleşecek. İşte bilinmesi gerekenler…

2022 AGİ tablosu açıklandı! İşte son durum - Sayfa 1

Yeni yıl yaklaşırken gözler zamlı maaşlarda. Asgari ücrete gelen zammın ardından Ocak ayından itibaren en düşük ücret de yüzde 50’nin üzerinde zamlanacak. Bu yıl asgari ücretin en önemli özelliklerinden biri vergisiz olması.

Ayrıca asgari ücretin üzerinde maaş alanların ücretlerindeki asgari ücret kadar kısım da vergiden muaf olacak. Bu durum hem çalışanlara hem de işverenlere önemli bir desteği de beraberinde getirdi. 

2022 AGİ tablosu açıklandı! İşte son durum - Sayfa 2

Verginin kaldırılması ile yıllardır uygulanan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) sistemi de değişecek. Çünkü Asgari Geçim İndirimi bir tür vergi iadesi olarak uygulanıyordu.

Devlet ücretlerdeki gelir vergisinin bir kısmını çalışanlara geri iade ediyordu. Bu iade edilecek tutar geçerli brüt asgari ücretten hesaplanıyor ve çalışanın medeni durumu ile çocuk sayısına göre belirleniyor. Peki, 2022 yılı gelir vergisi dilimleri nasıl uygulanacak? İşte detaylar…

2022 AGİ tablosu açıklandı! İşte son durum - Sayfa 3

32 bin liraya kadar olan kazançlar yüzde 15, 32.001-70.000 TL arasındaki kazançlar yüzde  20, 70.001- 250.000 TL arasındaki kazançlar yüzde  27, 250.001-880.000 TL arasındaki kazançlar yüzde  35, 880.009 TL üzeri kazançlar yüzde  40.

Burada asgari ücdretin üzerinde maaş alanların da vergileri farklı hesaplanacak. 2022'de 5 bin 4 lira olarak belirlenen brüt asgari ücret için normalde 638 lira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Tüm çalışanların kazançları için gelir vergisi hesaplanacak. Hesaplanan tutardan 638 lira indirildikten sonra kalan vergi kesilecek.

2022 AGİ tablosu açıklandı! İşte son durum - Sayfa 4

Mevcut sistemde, asgari ücrete kadar olan kazançlarda vergi istisnası sadece evli, eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışanlara uygulanıyor. Ayrıca, vergi istisnası sadece gelir vergisi ile sınırlı bulunuyor.

Yeni sistemde asgari ücrete kadar olan kazançlara gelir vergisi istisnası herkes için geçerli olacak. Gelir vergisi istisnasının yanı sıra damga vergisi istisnası da uygulanacak. Damga vergisi istisnası, tüm çalışanların aylık ücretlerine 38 lira avantaj olarak yansıyacak. 2022'de istisna edilen gelir vergisi ve damga vergisinden kaynaklı olarak bekâr çalışanların 301 lira aylık avantajı olacak.