Anasayfa /  Ekonomi /  Memurlar

2020 Özel sektörde çalışan memur eş durumundan tayin olur mu?

Özel sektörde çalışan memur eş durumundan tayin olur mu? İnternette bu sıralar bu sorunun cevabı aranıyor. Sizler için hazırladığımız bu haberde Eş durumu tayinleri hakkında net bilgileri bir araya getirdik. Eş durumu atamaları ve Özel sektörde çalışanları yakından ilgilendiren makalemizde istediğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Abone ol
Abone ol 05 Mart 2020 17:17

Özel sektörde çalışan memur eş durumundan tayin olur mu? İnternette bu sıralar bu sorunun cevabı aranıyor. Sizler için hazırladığımız bu haberde Eş durumu tayinleri hakkında net bilgileri bir araya getirdik. Eş durumu atamaları ve Özel sektörde çalışanları yakından ilgilendiren makalemizde istediğiniz tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Eşi Özel Sektörde Çalışan Memurun Tayini ve Şartları 2020 hakkında tüm bilgiler buradadır.

 

Sağlık Bakanlığı Eş Durumu Tayini Eş Özel Sektörde İse Nasıl Oluyor

Eskiden eş durumu tayini almak için iki eşinde memur olması gerekiyordu. Bildiğiniz üzere artık memurlar, eşi özel sektörde çalışsa dahi tayin isteyebiliyor. Bizde bu haberimizde tarafımıza bir sağlık personeli tarafından iletilen bir soruya yanıt aramaya çalışacağız.

SAĞLIK BAKANLIĞI EŞ DURUMU TAYİNİ ÖZEL SEKTÖR


Sağlık Bakanlığında sağlık personeli olarak görev yapmaktayım. Eşim Özel bir şirkette bilgisayar mühendisi olarak çalışıyor. Farklı illerdeyiz. Sağlık Bakanlığı eş durumu tayini özel sektör için geçerli midir? Sağlık Bakanlığı eş durumu tayini özel sektör için şartlar nelerdir? Konu hakkında bilgilendirme yapar mısınız?


EŞİ ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONELİ EŞ DURUMU TAYİNİ


Sağlık Bakanlığı Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 20. Maddesi, Aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği ile alakalı hükümler içermektedir. Bu hükümlerden biride, Memurun, kamu görevlisi olmayan eşinin yanına tayin istemesi ile alakalıdır. Eşi özel sektörde çalışan memurun tayin hakkı bulunmaktadır. Lakin Bununda bazı şartları vardır.

SON 4 YIL İÇİNDE 720 GÜN PRİM ŞART


Özel sektörde çalışan eşin yanına tayin almak isteyen memurun, kamu görevlisi olmayan eşinin tayin istenen ilde son 4 yıl içinde 720 gün priminin yatmış olması gerekmektedir. Sağlık Personeli takipçimiz bize detay vermediği için biz bir hikâye yazalı ve varsayım üzerinden konuyu anlatmaya çalışalım.

Örneğin bilgisayar mühendisi olan eş Ankara’da görev yapıyor. Farz edelim ki, sağlık personeli memur ise Yozgat ilinde görev yapsın. Mevzu Yozgat’da görev yapan sağlık personeli, Ankara’ya özel sektörde çalışan eşinin yanına tayin istenecek. Bugün yani 24 Şubat 2020 tarihi itibariyle başvuru yaptıklarını varsayarsak, özelde çalışan eşin 24 Şubat 2016 tarihi ile 24 Şubat 2020 tarihleri arasında, Ankara’da, en az 720 gün sosyal güvenlik primi yatırıldığını belgelemesi gerekiyor.  Burada önemli olan huşular 4 yıl İçinde tayin istenen ilde 720 gün prim yatması unsurudur.

Biz bu haberi tarafımıza iletilen soru üzerinden hazırladık. Haberimizde özelde hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış bir kişiden bahsediliyor. Kendi primini yatıran esnaf ve iş yeri sahipleri içinde konu aynı mevzuat üzerinden değerlendirilmektedir.

ÖZELDE ÇALIŞAN EŞİN YANINA TAYİN

Merhaba bu haberinizi okudum, bilgilendirmeniz için öncelikle teşekkürler. Sadece merak ettiğim konu son dört yıl içerisinde 720 gün sigorta priminin kesintisiz olması mı gerekiyor? Eşim bu dört yıl içerisinde askerlik görevi nedeniyle çalıştığı kurumdan ayrıldı, askerlik görevini tamamladıktan sonra 3 ay izinsiz kaldı ve daha sonra başka bir özel kurumda çalışmaya başladı. Yani evet 720 gün sigorta primi var ama araya askerlik ve 3 ay işsiz kaldığı için boşluk girdi. Şuan çalışıyor sigortası yatıyor. Bu durumda da tayin isteyebiliyor muyuz? .


EŞİ ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN MEMURUN TAYİN HAKKI MÜMKÜN! AMA…

Eşi özel sektörde çalışan memurun tayin olabileceğini sizin de belirttiğiniz haberimizde açıklamıştık. Lakin o haberimiz hemşire olan bir memur üzerinden değerlendirilmişti. Siz tarafımıza sorunuzu iletirken sağlık personeli olup olmadığını yazmadınız. Ama biz yine sorunuza genel bir pencereden cevap verecek olursak durumun özeti şu şekilde olur.

Sağlık Bakanlığı Personeli,  Sağlık Bakanlığı Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ne tabidir. Yani, bahsettiğimiz ve bahsettiğiniz 720 gün prim sağlık personelleri için geçerlidir. Lakin eşi özelde çalışan diğer bakanlıklarda görev yapan memurlarında tayin hakkı mevcuttur.

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik incelendiğinde, eşi kamu personeli olmayan memurların, başvuru tarihi itibarıyla son 2 yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde eşinin yanına tayin isteyebileceği belirtilmiştir.

SONUÇ: Eşiniz Askerden döndükten sonra eğer 360 gün prim ödediyse, eşinizin yanına tayin isteyebilirsiniz.

Yorumlar