Anasayfa /  Popüler  /  Önemli günler

Yusuf Aslan kimdir? Yusuf Aslan neden idam edildi, Yusuf Aslan'ın suçu neydi?

6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan ile beraber idam edilen Hüseyin İnan, ölümünün 48. yılında anılıyor. Peki Yusuf Aslan kimdir? Yusuf Aslan neden idam edildi, Yusuf Aslan'ın suçu neydi?? İşte Yusuf Aslan'ın hayatı...

Abone ol
Abone ol 05 Mayıs 2020 19:03

6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan ile beraber idam edilen Hüseyin İnan, ölümünün 48. yılında anılıyor. Peki Yusuf Aslan kimdir? Yusuf Aslan neden idam edildi, Yusuf Aslan'ın suçu neydi?? İşte Yusuf Aslan'ın hayatı...

Yusuf Aslan'ın Hüseyin İnan ve Deniz Gezmiş ile birlikte idam edilmelerinin üzerinden 48 sene geçti. 6 Mayıs 1972'de idam edilen ve "Üç Fidan" olarak anılan Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Deniz Gezmiş, bugün değişik etkinliklerle anılıyorlar. Peki Yusuf Aslan kimdir? Yusuf Aslan neden idam edildi, Yusuf Aslan'ın suçu neydi?

Deniz Gezmiş kimdir? Deniz Gezmiş neden idam edildi, suçu neydi? - TIKLA

YUSUF ASLAN KİMDİR?

Yusuf Aslan, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından olan ve 1972 yılında idam edilen Çerkes asıllı Türk sosyalist devrimci. Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan'la birlikte idam edilmiştir. Yozgat Kuşsaray köyünde 1947 yılında doğdu. 1966'da ODTÜ'ye giren Yusuf Aslan, ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü'nün üyesi oldu, Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okulunda, sonra da mühendislik fakültesinde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu.

1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte Filistin'e giden Yusuf Aslan, burada helikopter ve uçak pilotluğunu öğrendi.

Hüseyin İnan kimdir? Hüseyin İnan neden idam edildi, Hüseyin İnan'ın suçu neydi? - TIKLA

 

YUSUF ASLAN'IN TUTUKLANMASI VE İDAMI

Yusuf Aslan 16 Mart 1971 Salı günü, Deniz Gezmiş'le birlikte Nurhak'a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Şarkışla'da yaralı olarak yakalandı. Sıkıyönetim Mahkemeleri'nde yargılandı. Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan'la birlikte asılarak idam edildi. Yusuf Aslan'ın son sözleri "Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için bir defa ölüyorum. Sizler, bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Biz halkımızın hizmetindeyiz. Sizler Amerika'nın hizmetindesiniz. Yaşasın devrimciler! Kahrolsun faşizm!" olmuştur.

Yusuf Aslan'ın mezarı, L/17 Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda bulunmaktadır.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan neden idam edildi? - TIKLA

Yorumlar