Anasayfa /  Güncel

Yunanistan'daki yangınların kaynağı açıklandı

Yetkililer, 667 yangının çoğunun aşırı sıcak hava koşullarında kundakçılar tarafından çıkarıldığını belirtti.

Abone ol
Abone ol 29 Temmuz 2023 19:46

Yunanistan'daki yangınlar hala devam ediyor ve hükümet Cuma günü, bu yılki hava koşullarının diğer yıllardan farklı olduğunu, Temmuz ayının ilk üç haftasının en sıcak hafta olarak kaydedildiğini belirtmesine rağmen, yangınların çoğunun önlenebileceğini ifade etti. Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin neredeyse her yerinde 667 yangının çıktığını ve çoğunun insan eliyle kasıtlı olarak ateşlendiğini söyledi. Kikilias, kundakçıların yangınları daha da yaymak için çaba gösterdiğine işaret etti.

Bölgedeki hava şartlarının diğer yıllardan farklı olduğunu vurgulayan Kikilias, tarihi ve benzeri görülmemiş bir sıcak hava dalgasının iklim değişikliğine bağlı olduğunu belirtti. Meteorologlara göre, Yunanistan'da daha önce hiç bu kadar uzun süre boyunca bu kadar yüksek sıcaklıklar kaydedilmemişti ve 15 yılın en yüksek seviyeleri yaşanmıştı.

Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa'nın Copernicus İklim Değişikliği Servisi, Temmuz'u kayıtlardaki en sıcak ay olarak tanımladı. Bu durum, BM Genel Sekreteri António Guterres'in, gezegen ısınma emisyonlarını azaltmak için acil önlemler alınması çağrısı yapmasına neden oldu.

Yunanistan'daki yangınlar 3 kişinin hayatını kaybetmesine, 74 kişinin yaralanmasına ve büyük tahliyelere yol açtı. Rodos Adası'nda en fazla etkilenen yaklaşık 20 bin kişi tahliye edilmek zorunda kaldı ve bu, ülkede yapılan en büyük tahliye operasyonu olarak nitelendirildi.

 

Etiketler yunanistan yangın
Yorumlar