Anasayfa /  Foto Galeri

Yeme bozuklukları hakkında dikkat etmeniz gereken 8 Şey!

Yeme bozuklukları kişinin “çok zayıf” ya da “çok kilolu” olması olarak algılansa da aslında durum böyle değil. Yeme bozukluğu genellikle kadınlarda görülür ve erkeklerde görülme olasılığı daha azdır. ABD’de yer alan The Academy of Eating Disorder, yeme bozuklukları hakkında bilinmesi gereken 8 gerçeği yayımladı. Detaylara birlikte bakalım.

Yeme bozuklukları hakkında dikkat etmeniz gereken 8 Şey! - Sayfa 1

Birçok insan yeme bozukluğu olan bir kişinin aşırı zayıf ya da fazla kilolu olması gerektiğini düşünebilir. Ancak uzmanlar bunun gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Syosset Hastanesi Long Island Kilo Yönetimi Merkezi’nde kıdemli bir psikolog olan Dr. Dina Hirsch, doktorların bu gerçeği göz önünde bulundurmasının önemli olduğunu söyledi.

Yeme bozuklukları hakkında dikkat etmeniz gereken 8 Şey! - Sayfa 2

Dr. Dina Hirsch; “Anoreksiya veya bulimiya nervoza gibi yeme bozukluğu olan normal kilolu hastalar, nasıl başardıkları tartışılmadan sıklıkla kilo verdikleri için övgüler alıyorlar.” dedi. Ancak bu hastalıkların ciddi sağlık sorunları olduğunu belirten Dr. Dina Hirsch; “Sağlık problemleri olabileceği gözden kaçıyor. Çünkü hem doktorlar hem de yakınları kilo verdikleri için onları tebrik ediyor. Ancak bunun nasıl olduğunu kimse sorgulamıyor.” dedi.

Yeme bozuklukları hakkında dikkat etmeniz gereken 8 Şey! - Sayfa 3

2. Yeme bozukluğu konusunda aileler suçlanmamalıdır.

The Academy of Eating Disorders, yeme bozukluğundan muzdarip kişiler için ailelerinin bir güç kaynağı olabileceğini söylüyor. Aileleri yeme bozukluğunu sorunu olan kişilere destek olarak onların bu süreci atlatmasını sağlayabilir. New York Lenox Hill Hastanesi’nde çocuk ve ergen psikiyatrisi Dr. Shawna Newman; “Bir kişi yeme bozukluğu ile mücadele ediyorsa bu aileler için de zor. Ancak, bu durum ailelerin desteğiyle çok daha kolay çözülebilir.” diyor.

Yeme bozuklukları hakkında dikkat etmeniz gereken 8 Şey! - Sayfa 4

3. Yeme bozukluğu yalnızca mental bir sorun değil aynı zamanda bir sağlık sorunudur.

Bazılarına göre yeme bozukluğu; üstesinden kolaylıkla gelinebilecek küçük bir engel gibi görünebilir. Ancak gerçek şu ki yeme bozukluğu hem mental bir problem hem de fizyolojik olarak sağlığı kötü etkileyen bir sorundur. Bu nedenle de bu sorunu çözmek için destek almak gerekir. Yeme bozukluğu pek çok akut ve kronik hastalığa sebep olabilir.