Anasayfa /  Yaşam

Yazın yemeden önce düşünün: Canan Karatay meyvelerdeki riskleri açıkladı

Sağlıklı beslenme ve hastalıklarla ilgili konularda uzman olan Prof. Dr. Canan Karatay, yaz mevsiminde özellikle şeker ve karaciğer hastalığı olanların uzak durması gereken meyveleri sıraladı.

Abone ol
Abone ol 26 Ağustos 2023 11:44

Meyveler, vücudumuz için doğal ve sağlıklı bir besin kaynağıdır. Ancak doğru miktarlarda ve zamanlarda tüketilmezse zararlı olabilir.

Prof. Dr. Canan Karatay, yaz mevsiminde özellikle akşam yemeği sonrası tüketilmemesi gereken meyveleri sıraladı. Yanlış tüketim sindirim sorunlarından diyabete ve kilo alımına kadar çeşitli sorunlara yol açabilir.

İşte yazın uzak durulması gereken meyveler ve zararları…

 

Prof. Dr. Canan Karatay, yaz aylarında meyve tüketimine dikkat çektiği bir Youtube videosu paylaştı. Özellikle şeker hastalarının kirazdan kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

Ayrıca kayısının zerdaliye göre daha fazla şeker içerdiğine dikkat çekerek zerdaliyi önerdi. Genetiği değiştirilmiş ve ilaçlı meyvelere karşı uyarılarda bulundu, nektar yerine şeftali tüketilmesini önerdi.

Karpuz, kavun, üzüm ve incir gibi meyvelerin tüketim miktarının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi, çünkü bu meyveler ürik asit ve trigliserid bakımından yüksek. Bu dört meyvenin sadece hastalar değil sağlıklı bireylerin de dikkatli tüketmeleri gerektiğini belirtti

Karatay ayrıca koyu renkli meyvelerin yaz aylarında tercih edilmesini önerdi; karadut, mürdüm eriği veya böğürtlen gibi.

 

Yorumlar