Anasayfa /  Güncel

Yazar Buket Uzuner’den Atiye dizisine telif davası

Yazar Buket Uzuner, 2015'te yayınlanan Toprak romanındaki ana karakterlerin izinsiz bir şekilde kullanıldığı gerekçesiyle Netflix'te yayınlanan Atiye dizisine telif davası açtı.

Abone ol
Abone ol 24 Eylül 2020 12:03

Yazar Buket Uzuner, 2015'te yayınlanan Toprak romanındaki ana karakterlerin izinsiz bir şekilde kullanıldığı gerekçesiyle Netflix'te yayınlanan Atiye dizisine telif davası açtı.

Netflix'in başrolünü Beren Saat ve Mehmet Günsür'ün paylaştığı, yapımcılığını OG Prodüksiyon'un üstlendiği dizisi Atiye davalık oldu.

Buket Uzuner, 2015 yılında yayımladığı ‘Toprak’ romanının izinsiz ve sözleşmesiz olarak ‘Atiye’ dizisinde intihal edildiği gerekçesiyle İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

MedyaTava Editörü Burcu Akgül, Buket Uzuner'e diziyle ilgili sorular sordu. Buket Uzuner, yapım şirketinden teklif aldı mı?, Olaydan nasıl haberdar oldu? gibi sorularımıza yanıt verdi.

İşte, Buket Uzuner'in MedyaTava'ya özel açıklamaları:

2019 yılının başında "Atiye" dizisini çeken prodüksiyon şirketinin prodüktörlerinden biri, zamanlama olarak onlar tam

"Atiye"yi çekmeye başladıkları sırada bana dörtleme romanım “Defne Kaman’ın Maceraları” nı bir Netflix dizisi yapmak için bir teklif getirdi.

Daha önce hakkında hiçbir bilgimin olmadığı genç prodüktörü araştırınca hakkında olumlu bilgiler edindim ve teklife olumlu yaklaştım. Son derece beyefendi, nazik bir insandı, aklıma hiç kötü bir niyet gelmedi. Kimin gelir ki? Hatta bu haberi sevineceklerini düşünerek yayıncımla, Su, Toprak, Hava ve (Ateş -bunu henüz yazıyorum) romanlarının okurları, çoğu tutkulu "fan"leriyle de sosyal medya üzerinden paylaştım. Bunların hepsi hâlâ duruyor kayıtlarda.

Fakat Aralık 2019’da "Atiye" dizisi yayınlanınca her şey değişti. "Atiye" Dizisi yayınlandığı sırada ben Kıbrıs’ta bir çevreci- edebiyat konferansindaydım. Gece otele döndüğümde sosyal medya hesaplarıma yüzlerce mesaj geldiğini gördüm. Mesajlarda; Atiye dizisinde Defne Kaman ve eczacı- şifacı anneannesi Umay Nine’ karakterlerine büyük benzerlik olduğu ve bunun benim romanlarımdan mı esinlenildiği yüzlerce okur tarafından soruluyordu.

Yani ben diziyi izlemeden okurların tepkisi nedeniyle intihalden haberdar oldum. Şaka gibi bir şey! Yazardan önce romanların okurları esere sahip çıkıyor. İlk şoku atlatınca oturup diziyi iki kez izledim. Sonra kitapçıya gidip, "Atiye" "dizisine esin kaynağı olduğu yazılan Serpil Boybaş'ın romanını aldım ve okudum. Dizideki karakterlerin o romanla ilgisi lgisi yoktu. Zaten dava dilekçemize eklenen bilirkişi raporunda üç eser satır-satır, sahne-sahne incelendi.

Ben 30 yıldır yazarak geçinen bir yazarım. Şimdiye kadar hakkım olmayan hiçbir konuda ortaya çıkmadım, edebiyat dışında konularla gündeme gelmemeye özen gösterdim. Fakat haksızlıklara hep karşı durdum. İntihal fikir hırsızlığıdır ve soyut bir hırsızlık olduğu için bizim ülkemizde en kolay çalınan emeklerden biridir. Telif hakkı yenmiş yüzlerce müzisyen, sinemacı, fotoğrafçı, ressam, çizer, karikatürist ve edebiyatçı var ülkemizde. Bu davayı kazanmak benim için elbette 15 yıllık emeğimin çalınması anlamındda kişisel bir konu (dörtleme romanları 15 yıldır yazıyorum ve hepsinde Defne Kaman ile anneannesi bilge Umay Nine ana karakterler; dolayısyla intihal dört romanı da kapsıyor.)ama kazandığımda dava diğer telif eser sahipleri için emsal olacak, sanat ve edebiyat dünyamız için önemli bir dönemeç sayılacaktır.

Etiketler atiye buket uzuner
Yorumlar