Anasayfa /  Foto Galeri

Yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemi

Emekliyseniz ve dolandırıcılara kaptırdığınız birikimlerin yerine koyabileceğiniz bir gelir kaynağınız yoksa siber dolandırıcılıkların etkisi yıkıcı olabilir. Dijital güvenlik şirketi ESET yaşlıları hedef alan dolandırıcılık yöntemlerini sıraladı. Hem yaşlıların hem de yaşlı akrabalara sahip olanların dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekti.

Yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemi - Sayfa 1

Yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemi 

Emekliyseniz ve dolandırıcılara kaptırdığınız birikimlerin yerine koyabileceğiniz bir gelir kaynağınız yoksa siber  dolandırıcılıkların etkisi yıkıcı olabilir.  Dijital güvenlik şirketi ESET yaşlıları hedef alan dolandırıcılık yöntemlerini sıraladı. Hem yaşlıların hem de yaşlı akrabalara sahip olanların dikkat etmesi gereken noktalara dikkat çekti. 

Yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemi - Sayfa 2

Yaşlanmak hayatın bir gerçeği. Siber suçlular hızla yaşlanan toplumlarda nasıl  zengin avlar elde edilebileceklerinin yollarını araştırıyorlar. Yaşlı vatandaşları giderek daha fazla hedef alıyorlar çünkü bu hedeflerin çalacak daha fazla parası olduğunu ve bir dolandırıcılığın erken uyarı işaretlerini tespit etmek için potansiyel olarak daha az dijital bilince sahip olduklarını düşünüyorlar. 2022 yılında, 88.262 olay sonucunda 60 yaş üstü kişiler tarafından FBI'a 3,1 milyar dolarlık siber suç zararı bildirilmiş. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 82'lik bir artışı temsil etse de rapor edilmemiş çok daha fazla vaka var.

Yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemi - Sayfa 3

1. Kimlik Avı

Modern internetin belası olan bir tehdit: Oltalama. Kimlik avı e-postası, telefon ya da sosyal medya mesajı istenmeyen bir şekilde gelir. Dolandırıcı, meşru bir kuruluşun kimliğine bürünerek sizden hesap girişleri gibi bilgileri sağlamanızı veya bir bağlantıya tıklamanızı veya bir eki açmanızı talep eder. Birincisi hesaplarınızı ele geçirmelerini sağlayabilirken ikincisi daha fazla veri çalmak veya bilgisayarınızı kilitlemek için tasarlanmış bir kötü amaçlı yazılım indirmeye neden olabilir. 

Yaşlıları hedef alan 10 dolandırıcılık yöntemi - Sayfa 4

2. Romantik dolandırıcılıklar

FBI, aşk dolandırıcılığının 2022 yılında dolandırıcılara 734 milyar dolar kazandırdığını söylüyor. Dolandırıcılar arkadaşlık sitelerinde sahte profiller oluşturuyor, yalnız kalplerle arkadaş oluyor ve mümkün olduğunca çok para koparmak amacıyla bir yakınlık kuruyor. Tipik hikayeleri, tıbbi faturalar ya da sevgililerini görmek adına seyahat etmek için paraya ihtiyaçları olduğudur.