Anasayfa /  Yaşam

Cezaevinde başlayan el sanatını geleceğe taşıyorlar

Sinop'ta 1940'lı yıllarda kentteki tarihi cezaevinde kalan mahkumlar tarafından yapımına başlanan ve günümüze kadar uzanan el işi tekne yapımı sanatı, gelecek nesillere aktarılacak.

Abone ol
Abone ol 28 Nisan 2017 12:51

Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik danışmanlığını üstlendiği ve çeşitli kurumların destekleriyle Sinop'ta açılan gemi modelciliği kursuna katılan kursiyerler aracılığıyla, 1940'lı yıllarda kentteki tarihi cezaevinde kalan mahkumlar tarafından yapımına başlanan ve günümüze kadar uzanan el işi tekne yapımı sanatının gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanıyor.

"Bir Usta, Bin UstaProjesi kapsamında, kaybolmaya yüz tutan bazı mesleklere ilgiyi artırmak ve bunları yeniden canlandırmak amacıyla açılan kursa 2'si kadın 12 kursiyer katılıyor.

Katılımcılara 4,5 buçuk ay sürecek kurs süresince el yapımı tekne modelciliği konusunda eğitim verilerek bir yandan gençlerin meslek sahibi olabilmelerine olanak sağlanırken, diğer taraftan da unutulmaya yüz tutmuş el sanatının yaşatılması hedefleniyor. 

Kursun usta öğreticisi Doğan Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sanata gönül veren bir kişi olarak projeyi ilk duyduğunda heyecanlandığını söyledi.





"Cezaevinde başladı marka oldu"

Ülgen, Türkiye'de tekne modelciliği konusunda Sinop'un bir marka haline geldiğine ve bunun da doğuşunun tarihi cezaevinde başladığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Günümüzde Sinop Tarihi Cezaevi ve Müzesi olarak hizmet veren eski cezaevinde kalan mahkumlarımız 1940'lı yıllarda bu sanatın başlangıcını yapmışlar. Bizler de yıllar içerisinde gelişen teknolojinin de sayesinde bu marka değerini yükseltmeye çalıştık."


Etiketler gemi modelciliği
Yorumlar