Anasayfa /  Foto Galeri

Yaptırırken mutlaka bu soruyu sorun! Bilim Kurulu üyesinden grip aşısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, grip virüsünün her sene farklılık gösterdiğini belirterek, “Grip aşısı olmadan önce ‘Bu senenin aşısı mı’ diye sormak lazım.” dedi. İşte haberimizin detayları...

Yaptırırken mutlaka bu soruyu sorun! Bilim Kurulu üyesinden grip aşısı uyarısı - Sayfa 1

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Grip virüsü her sene farklılık gösterdiği için, grip aşısı olmadan önce 'Bu senenin aşısı mı' diye sormak lazım. Bu sene virüste çok büyük bir değişiklik olursa, şimdilik onun sinyali yok ama bu sene olacağımız aşı da fayda sağlamayabilir" dedi.

Yaptırırken mutlaka bu soruyu sorun! Bilim Kurulu üyesinden grip aşısı uyarısı - Sayfa 2

Yaklaşık bir yıldır dünyayı etkileyen korona virüs salgını henüz kontrol altına alınmazken, vaka sayıları her geçen gün artıyor. Havaların serinlemeye başlamasıyla da grip vakalarında artış bekleniyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova da riskli grupların mutlaka grip aşısı olmasını önerdi.

Grip virüsünün her sene değişime uğradığı için aşının da mutlaka yeni tarihli olması gerektiğini belirten Taşova, konuyla ilgili  açıklamalarda bulundu.

Yaptırırken mutlaka bu soruyu sorun! Bilim Kurulu üyesinden grip aşısı uyarısı - Sayfa 3

"GRİP VE KORONA VİRÜS SADECE 'PCR' TESTİYLE AYIRT EDİLİYOR"

Grip ve Covid-19'u birbirinden ayırt etmenin 'PCR' testiyle mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Grip ve Covid-19'u birbirinden ayırmak, şikayetler açısından imkansızdır. Her ikisinde de öksürük, yaygın baş ve vücut ağrısı vardır. O nedenle bunların ayrımında bulgular olarak değil test olarak ayrılması gerekiyor. O da 'PCR' testiyle mümkün olabiliyor. Bunu ayırt etmeye çalışacağız. Öte yandan bizim Türkiye'de de çok yaygın kullandığımız Favipiravir etkin maddeli ilacı aynı zamanda gribe de etkin. Covid-19'dan önce Japonya'da, Uzak Doğu'da grip için kullanılan bir ilaç aslında. Dolayısıyla bu şekilde de tedavisini yapabileceğiz" diye konuştu.

Yaptırırken mutlaka bu soruyu sorun! Bilim Kurulu üyesinden grip aşısı uyarısı - Sayfa 4

Grip aşısının riskli gruplara mutlaka yapılması gerektiğini belirten Yeşim Taşova, "Grip ve korona virüs üst üste binerse ağır seyredebilme ihtimali var. Buradaki önemli olan olay ikisi bir araya gelince ve geç tedavi olunursa daha ağır bir tabloyla gitme potansiyelinin olması. O nedenle grip aşısını riskli gruplara mutlaka yapılmasını öneriyoruz" şeklinde konuştu.