Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Uzman Öğretmen Nedir? Uzman Öğretmen Nasıl Olunur?

Uzman öğretmen nedir? Uzman öğretmen nasıl olunur? Uzman öğretmen maaşları ne kadar? Bir çok öğretmen bu soruların cevaplarını merak ediyor. İşte haberin detayları...

Abone ol
Abone ol 06 Ocak 2022 14:26

Uzman öğretmen nedir? Uzman öğretmen nasıl olunur? Uzman öğretmen maaşları ne kadar? Bir çok öğretmen bu soruların cevaplarını merak ediyor. İşte haberin detayları...

Uzman öğretmen olmak isteyen bir çok öğretmen uzman öğretmenlik şartlarını merak ediyor. Uzman öğretmen kavramı Milli Eğitim Şura'sında alınan kararlar sonucu gündeme geldi. Yapılan şura sonucunda ilk kez Öğretmen Meslek Kanunu çıkarılması kararı alındı.

Öğretmen Meslek Kanunu içeriğinde öğretmen ve okul yöneticilerin atanma şartları, çalışma şartları ve özlük hakları yer alıyor. Hukuk doktor ve polis gibi meslek gruplarının özlük haklarını tanımlayan kendilerine ait kanun ve yönetmelikleri bulunuyor. Öğretmenler için ilk kez kendilerine ait olan bir yasa tasarısı hazırlanıyor.

Öğretmen Meslek Kanunu Nedir? İçerisinde Hangi Konular Yer Alıyor?

Öğretmen Meslek Kanunu görev yapan öğretmen ve okul yöneticilerinin daha iyi koşullarda çalışmalarını sağlayacak. Öğretmenlik mesleğine özgü hazırlanan bu kanunda öğretmen ve yöneticilerin çalışma şartları ve özlük haklarının iyileştirilmesi bekleniyor.

Öğretmenin var olan mevcut haklarına ek olarak yeni mali ve sosyal haklara bu kanun çerçevesinde yer verilecek. Öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tanımlanacak. Kariyer basamakları adaylık, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik şeklinde belirlenecek. Belirlenen koşulları sağlayan öğretmenler bu kariyer basamaklarına geçiş yapabilecekler.

Her kariyer basamağının kendine ait görev ve sorumlulukları tanımlanacak. Öğretmenlerde aday kaldırma sınavının kaldırılarak mesleki gelişme odaklı bir program uygulanacak.

Öğretmenlerin gelişimini destekleyen yenilikler getirilerek yüksek lisans ve doktora gibi eğitim programlarının önemi artacak.

Kimler Uzman Öğretmen Olabilir?

Uzman öğretmen kavramı Öğretmen Meslek Kanunu ile birlikte kullanılmaya başlandı. Uzman öğretmen kanun çerçevesinde bir kariyer basamağı olarak belirtilmektedir.

Görev süresinde 10 yılı dolduran öğretmenlere uzman öğretmen olma şansı tanınmaktadır. Uzman öğretmen olma şartını sağlayan öğretmenlere sınav uygulanacaktır. Sınavda başarı sağlayan uzman öğretmen adaylarının kadro dereceleri ve maaşları artacaktır.

Yüksek lisans yapan öğretmenlerin uzman öğretmen olabilmesi için sınava girme şartı aranmayacaktır.

Uzman Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

Görev süresinde 10 yılı aşan öğretmenler uzman öğretmen statüsüne yükselebilecek. Uzman öğretmen olma şansını elde eden öğretmenlerin maaşında 1000 TL artış sağlanacak.

Uzman Öğretmen Sınavı Nasıl Yapılacak?

Uzman öğretmen sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Sınav tarihleri ve başvuru koşulları Öğretmen Meslek Kanunu onayının ardından netlik kazanacaktır.

Yorumlar