Anasayfa /  Foto Galeri

El-ayak-ağız hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Çoğunlukla yaz aylarında görülen el-ayak hastalığı son zamanlarda sonbahar ve kış aylarında da sık görülmeye başlandı. Çocukları sevdiği kadar, havasız ortamları da çok seven ve özellikle kışın tercih edilen kapalı oyun alanlarında, kreşlerde çok sık görülmeye başlanan hastalık ebeveynlerin de kafasını karıştırıyor! Çünkü çocukluk çağının döküntülü hastalıklarından biri olan el-ayak-ağız hastalığı ailelerde “Çocuğum kızamık mı oldu? Su çiçeği mi geçiriyor?” gibi endişelerine de yol açabiliyor.

El-ayak-ağız hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavi nasıl yapılır? - Sayfa 1

El-ayak-ağız hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Çoğunlukla yaz aylarında görülen el-ayak hastalığı son zamanlarda sonbahar ve kış aylarında da sık görülmeye başlandı. Çocukları sevdiği kadar, havasız ortamları da çok seven ve özellikle kışın tercih edilen kapalı oyun alanlarında, kreşlerde çok sık görülmeye başlanan hastalık ebeveynlerin de kafasını karıştırıyor

El-ayak-ağız hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavi nasıl yapılır? - Sayfa 2

Çocukluk çağının döküntülü hastalıklarından biri olan el-ayak-ağız hastalığı ailelerde “Çocuğum kızamık mı oldu? Su çiçeği mi geçiriyor?” gibi endişelerine de yol açabiliyor. Peki aradaki farkı nasıl anlayabilirsiniz? Bulaşıcı bir hastalık mı? Kaç sürmesi normaldir? Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Osman Karlı yanıtladı.

El-ayak-ağız hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavi nasıl yapılır? - Sayfa 3

El-ayak-ağız hastalığı nedir?

El-Ayak-Ağız hastalığı bir virüs hastalığıdır. Çoğunlukla etkenler Coxsackievirus A16 ve Enterovirus 71 adlı virüsleridir. Çok hızlı şekilde bulaşır.

El-ayak-ağız hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavi nasıl yapılır? - Sayfa 4

Hangi yollarla bulaşır?

  • Burun salgıları,
  • Tükürük,
  • Dışkı ve
  • Solunum damlacıkları ile.