Anasayfa /  Dünya

Usta yönetmen 83 yaşında hayatını kaybetti!

Meksikalı dünyaca ünlü yönetmen Jorge Fons, 83 yaşında hayatını kaybetti.

Abone ol
Abone ol Editör Mehmet Durna 22 Eylül 2022 14:44

Red Dawn ve The Alley of Miracles gibi filmleriyle hatırlanan Meksikalı yönetmen Jorge Fons 83 yaşında hayata gözlerini yumdu.

JORGE FONS KİMDİR?
Ulusal Bilim ve Sanat Ödülü ve Ulusal Güzel Sanatlar Ödülü sahibi olan yönetmen ayrıca tiyatro ve televizyonda da boy gösterdi.

Meksika'daki Ulusal Özerk Üniversitesi'nin Sinematografik Araştırmalar Merkezi'nden mezun olan ilk jenerasyondan olan Fons ayrıca senaryo yazarlığı, ve kamera ve tiyatro asistanlığı da yaptı.

23 Nisan 1939'da Tuxpan, Veracruz'da doğan ve tam adı Jorge Fons Perez olan yönetmen, 1970'lerde dünya çapında ses getiren Meksikalı film yapımcıları kuşağının bir parçasıydı.

Gençken öğrenci tiyatrosuyla başlayan merakı Tlalnepantla Tiyatrosu'nu kurmasıyla bir üst boyuta geçti. Meksika'nın önemli isimlerinin yanında oyuncu ve sahne yönetmenliği yaptı, Orfeo Operası'nı yönetti.

Yazmaya olan ilgisini sinema ve kültür üzerine makalelere ve denemelere çevirdi. Son zamanlarda bir gazetede Dialolocos adlı bir köşede yazıyordu.

İlk filmi 'Sürpriz'i 1968'de yayınladıktan sonra eleştirmenlerin beğenisini kazandı. Roman uyarlamalarına çektiği filmlerle yolculuğuna devam etti. Bunlar arasında The Puppies, Los albaniles, Mucizeler Sokağı ve Saldırı öne çıktı.

Caridad adlı kısa filmi Meksika sinemasının en iyileri arasında kabul edildi. En iyi iki filmi Rojo amanecer ve Mucizeler Sokağı kabul edilir. Berlin'de Los albaniles ile gümüş ayı, Mucizeler Sokağı ile ise özel ödül kazandı.

Son döneminde yeni nesil Meksikalı film yapımcılarının eğitimine katkıda bulundu.

Yorumlar