Anasayfa /  Foto Galeri

Ünlü ekonomistten FED'in faiz kararı hakkında flaş açıklamalar... Türkiye'yi ne bekliyor?

Ekonomist Murat Özsoy, FED’in faiz kararı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’ın açıklamalarının enflasyonun dinmesi açısından ikna edici bir konuşma yapamadığını belirten Özsoy, 25 baz puanlık artışın Dolar/TL kurunu şimdilik çok etkilemese de Mayıs ayında 50 baz puanlık bir artışın gündeme gelmesiyle kurun kontrol edilemez bir noktaya gelebileceğini söyledi.

Ünlü ekonomistten FED'in faiz kararı hakkında flaş açıklamalar... Türkiye'yi ne bekliyor? - Sayfa 1

FED BAŞKANI ENFLASYON KONUSUNDA İKNA EDEMEDİ

ABD Merkez Bankası FED tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Sıcağı sıcağına kararı yorumlayan Ekonomist Murat Özsoy, ‘FED, üç yıl sonra ilk kez faiz artırıma gitse de bu karar enflasyonun düşeceğine dair katılımcıları ikna etmedi’ yorumunu yaptı.

Ünlü ekonomistten FED'in faiz kararı hakkında flaş açıklamalar... Türkiye'yi ne bekliyor? - Sayfa 2

Özsoy, FED’in faiz kararından önce yaptığı açıklamalarda üç kritik hususa dikkat çekmişti. Özsoy’un dikkat çektiği kritik noktalar ise şunlardı;

• FED Başkanı Powell’ın basın açıklamasında Rusya Ukrayna savaşının gündeme gelmesi 

• Ekonomik projeksiyonlarda enflasyonda yukarı yönde, büyümede aşağı yönde revizyonlar

• Güçlü istihdam ve işgücü vurgusu

Ünlü ekonomistten FED'in faiz kararı hakkında flaş açıklamalar... Türkiye'yi ne bekliyor? - Sayfa 3

ENFLASYONU SAVAŞA BAĞLADI

Powell’ın açıklamalarının satır aralarını inceleyen Özsoy FED toplantısının piyasalara yansımasını böyle aktardı;

‘Beklentilerim paralelinde Rusya Ukrayna savaşı FED’in basın açıklama metnine dahi girmiş oldu ve FED Başkanı Powell konuşması esnasında enflasyondaki yükselişi Rusya Ukrayna savaşına bağladı.

Ünlü ekonomistten FED'in faiz kararı hakkında flaş açıklamalar... Türkiye'yi ne bekliyor? - Sayfa 4

Piyasa beklentisi paralelinde 25bps artış gelince ABD Dolar Endeksinde yükseliş ve ons altında gerileme gördük ancak devamında Powell konuştukça ve soru cevap kısmı ilerledikçe piyasanın daha da oturmaya başladığını gördük. FED’in faiz kararı açıklandığı zaman ilk tepki olarak ABD Dolar Endeksi’nin 99 seviyesine yaklaştığını ve bunun etkisi ile de ons altında 1903 dolar seviyelerine kadar geri çekilmeler oldu.’