Anasayfa /  Ekonomi

Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, dolar kuru için dikkat çeken tahmin

Dolar/TL kurundaki düşüşün ardından Ekonomist Evren Devrim Zelyut, dolardaki 16,80 seviyesine dikkat çekti.

Abone ol
Abone ol 29 Aralık 2021 16:26

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, dolar kurunun düşüsünün ardından 11 seviyelerinde kalıp kalmayacağına yanıt verdi.

Zelyut, "Hükümet vatandaş döviz sattı diyor, uzmanlar hayır kamu döviz sattı diyor. Hükümet doğru diyor diyelim. Yani vatandaş hükümetin ürünlerine güvendi ve dolar bozduruyor olsun. Bu durumda Lira'ya geçiyor demektir. Peki o zaman önümüzdeki dönemde kurun artmaması gerek ki Hazine kur farkını ödemek için yüke girmesin" dedi.

16,80 SEVİYESİNE DİKKAT!

Zelyut şöyle devam etti:

"Yıl sonunu 12 olarak kapatacak kurun ileri tarihli enflasyon/kur hesabına göre %40 enflasyon rakamında Lira'da yaşanacak olası kaybı 4,8 TL olacaktır. Kur ise 12+4,8 = 16,80 rakamına ulaşabilir.

Bu durum ise tam bir kısır döngü yaratarak daha büyük enflasyon rakamlarını getirecek ve Lira'da kayıpların artarak devam etmesini sağlayacaktır" 

Zelyut'un yazısının tamamı şöyle: 

Bu köşede iktisadi sorunları anlatmak ve sadece onun bir parçası olmak istemiyoruz. Zira bu gök kubbe yıkılırsa biz altında kalmayız diye bir düşüncemiz yok. O zaman bize de sorunu anlatıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı ikaz edip, üstüne bir de çözümü ortaya koymak yakışır.

Bakınız kur 18'den 11'e düştü. Peki düştüğü yerde kalacak mı? Bu sorunun cevabı nasıl düştüğü ile ilgili. Hükümet vatandaş döviz sattı diyor, uzmanlar hayır kamu döviz sattı diyor. Hükümet doğru diyor diyelim. Yani vatandaş hükümetin ürünlerine güvendi ve dolar bozduruyor olsun. Bu durumda Lira'ya geçiyor demektir. Peki o zaman önümüzdeki dönemde kurun artmaması gerek ki Hazine kur farkını ödemek için yüke girmesin. Enflasyon da artmasın ki vatandaş kur sabit kalsa bile Lira'da %17 faiz alıp zarar etmesin. (Enflasyon 27 olur faiz 17'de kalırsa arada 10 puan fark eksi demektir) Peki enflasyonun artmayacağının garantisi var mı?

Yorumlar