Anasayfa /  Foto Galeri

Ulu Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 104. yıl dönümü

Kurtuluş Savaşı'nın başlangıç tarihi olarak kabul edilen ve Türk milletinin kaderini değiştiren ilk adımın üzerinden 104 yıl geçti.

Ulu Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 104. yıl dönümü - Sayfa 1

 Mustafa Kemal'in Türk halkı için başlattığı kurtuluş mücadelesinin en önemli adımlarından biri olan ve '19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı' olarak kutlanan gün, yarının geleceği olan gençlere armağan edildi.

Ulu Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 104. yıl dönümü - Sayfa 2

Birinci Dünya savaşından mağlup çıkan Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesinin ardından düşman gemileri Çanakkale Boğazı'ndan geçerek İstanbul'a demirledi. Anadolu, düşman kuvvetleri tarafından adım adım işgal edilmeye başladı.

 

Ulu Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 104. yıl dönümü - Sayfa 3

İstanbul hükümeti, Anadolu'da işgale karşı direnenleri engellemek ve asayişi sağlamak üzere Mustafa Kemal Paşa'yı 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirir. 16 Mayıs'ta Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan Samsun'a hareket eden Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gelir.
 

Ulu Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 104. yıl dönümü - Sayfa 4

Büyük önderin Samsun'a çıkışı, Yunan askerlerinin denize döküldüğü 9 Eylül 1922'ye kadar sürecek büyük mücadelenin ilk adımı olur.