Anasayfa /  Politika

Türklere Karşı Irkçı Paylaşımlar Yapan Finlandiya Başbakan Yardımcısı Riikka Purra Özür Diledi

31 Yaşında iken "Türk maymunlar" gibi hakaretlerde bulunan, ayrıca siyahilere karşı da ırkçı söylemlerin içerdiği paylaşımlarda bulunan Finlandıya Başbakan Yardımcı Purra, bu paylaşımların yıllar sonra gün yüzüne çıkmasından sonra özür diledi.

Abone ol
Abone ol 12 Temmuz 2023 12:45

Purra’nın tepki çeken ırkçı ifadelerini 2008 yılında farklı blog yazılarında tekrar tekrar kullanıyor. Bir yazıda, trende karşılaştığı bir grup genç göçmen için, “Bana bir silah verseler, trende cesetler olurdu, görürdünüz” diyor. Bir başka yazıda ise Somalili ve Türk göçmenleri hedef alıyor, “Türk maymunlar” ifadesini kullanıyor. Riikka adıyla yazdığı bir başka yazıda ise, “Bugün Helsinki’de dilenci ve siyah çocuklara tükürmek isteyen kimse var mı” diye soruyor.

"BEN MÜKEMMEL BİR İNSAN DEĞİLİM."

Purra 15 yıl önceki bu ifadelerini ‘aptalca’ olarak tanımladı ve kırdığı kişilerden özür dilediğini söyledi. Twitter hesabından da açıklama yapan Purra, “Ben mükemmel bir insan değilim, hatalar yaptım” ifadelerini kullandı. Purra’nın göçmen karşıtı ve AB’ye mesafeli Finler Partisi, Nisan ayındaki seçimlerde ikinci parti oldu. Bu parti tarihindeki en iyi sonuç olarak kayda geçti. Bu sonuçla seçimi birinci bitiren Ulusal Koalisyon Partisi ile koalisyon yaparak hükümete girdi.
Parti lideri Riikka Purra kurulan hükümette maliye bakanlığının yanı sıra başbakan yardımcısı olarak da görev yapıyor.
Irkçı söylemlerin Finlandiya medyasında haberleştirilmesi sonrası özür açıklaması yapan Riikka Purra, koalisyondaki diğer parti liderleri ile birlikte, “ayrımcılığa karşı ve eşitliğe bağlı” olduklarını belirten bir hükümet bildirisine de imza attı.

Yorumlar