Anasayfa /  Politika

Türkiye'nin İsveç Onayından Sonra Rus Yetkili Peskov'dan Dikkat Çekici Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile masaya oturdu. Görüşmelerde İsveç'in NATO üyeliği, terörle mücadelede ve  Türkiye'nin AB üyeliğini destekleme konuları gündeme geldi.

Abone ol
Abone ol 11 Temmuz 2023 14:30

Görüşmelerin ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin mutabakata varıldığını söyledi. Genel Sekreter, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine ilişkin protokolü yakında TBMM'ye sunacağını duyurdu.  Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliği için mutabakata varılmasını 'tarihi bir gün' olarak niteledi. 

Stoltenberg, "Bugün varmış olduğumuz anlaşma geçtiğimiz yıl İspanya'da yaptığımız anlaşmanın onayı. Sayın Erdoğan İsveç'in üyeliğinin onaylanması konusunda kararı verdi. İsveç'in neler yapacağını anlaşmada yazıyor" ifadelerini kullandı.Türkiye ile İsveç arasında ikili güvenlik mekanizması kurulacağını açıklayan Stoltenberg, NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağını duyurdu.

Türkiye'nin AB hayali

İsveç, Türkiye'nin AB üyelik sürecini destekleyeceğini açıklasa da, AB yetkilileri İsveç'in NATO üyeliğiyle Türkiye'nin AB üyeliği farklı konular olduğunu, İsveç'in NATO üyeliği için tüm gereklilikleri yerine getirdiğini Türkiye'nin ise AB üyeliği için gereklilikleri yerine getirmediğini açıkladı.

Rusya'dan açıklama: "Avrupalılar Türkiye'yi avrupada görmek istemiyor."

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İsveç'in NATO'ya katılma konusunun Rusya'nın güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını belirterek, "Rusya'nın alacağı önlemlere gelince, Finlandiya'nın NATO'ya katılması bağlamında alınan önlemlerin benzerini planlıyoruz." dedi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilerin gündemdeki çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Rusya'nın Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istediğini vurgulayan Peskov, "Türkiye, Batı'ya yönelebilir. Türkiye'nin tarihinde Batı'ya yoğun bir şekilde yöneldiği veya daha az yöneldiği dönemler olduğunu biliyoruz. Ancak şunu da çok iyi biliyoruz ki kimse, yani Avrupalıları kastediyorum, Türkiye'yi Avrupa'da görmek istemiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Peskov, "Anlaşmazlıklara rağmen, iki tarafa da fayda sağlayacak alanlarda Türkiye ile ilişkileri geliştirme niyetinde" olduklarını söyledi.

Türkiye'nin, İsveç'in NATO katılım protokolünü onaylamak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk etme kararını anlayışla karşıladıklarını dile getiren Peskov, "Türkiye NATO üyesidir. Türkiye'nin yükümlülükleri var ve Türkiye bu yükümlülüklerine bağlıdır. Bu bizim için hiçbir zaman sır değildi. Bu bağlamda hiçbir zaman pembe gözlük takmadık. Buna bu şekilde yaklaşıyoruz ve her şeyi çok iyi anlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Peskov, Rusya'nın güvenliğinin İsveç'in NATO üyeliğinden nasıl etkileneceğine ve ne tür önlemler alınacağına yönelik soruyu da "Olumsuz sonuçları olacağı açıktır. Rusya'nın alacağı önlemlere gelince, Finlandiya'nın NATO'ya katılması bağlamında alınan önlemlerin benzerini planlıyoruz." yanıtını verdi.

Yorumlar