Anasayfa /  Ekonomi

Türkiye'deki "öğrenci şehirleri" kiraları yükseldi

AK Parti iktidarının çözüm üretemediği yüzde 25'lik zam sınırı, tamamen bir barınma sorununa dönüşen yüksek kiraları tetikledi. Şimdi ise üniversiteye başlayacak öğrencileri etkiledi. Türkiye'nin öğrenci nüfusu en yoğun olan 10 ilindeki kiralar inanılmaz seviyelere çıktı.

Abone ol
Abone ol 30 Ağustos 2023 13:53

Endeksa, büyük veri analizi ve yapay zeka yöntemleriyle gayrimenkul değer hesaplamaları sunarak, üniversite sınav sonuçlarının ardından Türkiye'nin en çok öğrenci barındıran 10 ilindeki kiralık konut fiyatlarına odaklanan bir çalışma gerçekleştirdi.

Öğrenci yoğunluğunun yüksek olduğu Eskişehir'de ortalama konut kira değeri 9,113 TL olarak belirlendi. Eskişehir, üç devlet üniversitesine ev sahipliği yapıyor ve bu öğrenci kenti olarak biliniyor. Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'ni içeren Tepebaşı ilçesinde ortalama kira değeri 6,285 TL seviyesinde.

Öğrencilerin en çok tercih ettiği 10 il sıralamasında İstanbul da yer alıyor. İstanbul'da 13 devlet üniversitesi bulunuyor.

Bu büyük kentte ortalama konut kira değeri Ağustos 2023 itibarıyla 17,742 TL. Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi üniversitelerin kampüslerine ev sahipliği yapan Beşiktaş ilçesinde ortalama kira değeri ise 34,169 TL olarak öne çıkıyor.

Antalya'da iki devlet üniversitesi bulunuyor ve şehirdeki ortalama konut kira değeri 16,303 TL seviyesinde. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu Erzurum'da ise ortalama konut kira değeri 7,427 TL olarak ölçümlendi. İzmir'de ortalama kira değeri 14,820 TL, Ankara'da ise 13,484 TL olarak hesaplandı.

Endeksa'nın Kurucu Ortağı ve CEO'su Görkem Öğüt, öğrencilerin daha uygun maliyetli bölgelere eğilim gösterdiğini ve minimum 10,000 TL ile 12,000 TL arasında bütçe ayırmaları gerektiğini belirtiyor.

 

Yorumlar