Anasayfa /  Ekonomi

Türkiye geneli binlerce TYP alımı gerçekleşecek

Pandemi sürece sonrasına hazırlıkların devam ettiği Türkiye'de, özellikle TYP kapsamında personel alımı yapılacağı öğrenildi.

Abone ol
Abone ol 19 Mayıs 2020 18:03

Pandemi sürecinde işsiz kalan, işini kaybeden kişiler oldukça fazla olurken pandemi sonrasına yönelik hazırlıklar devam ediyor. Konu ile ilgili paylaşılan son bilgilere göre ise 81 il genelinde kapsamlı bir çalışmanın yapılarak TYP personelinin alınacağı ifade edildi. Yapılacak alımların belediyeler, adliyeler ve çeşitli bakanlıklar dahilinde gerçekleştirileceği belirtirken minimum 6 ay, maksimum ise 9 ay boyunca bu belirtilen kamu alanlarında çalışma imkanı elde edilebilecek. Bu açıdan korona virüs dönemi sonrasında hem çalışma sürecine geçiş yapmak hem de gelir elde etmek isteyen kişiler mevcut programlara dahil olabilecek.

TYP NEDİR?

“Toplum Yararına Program” olarak açılımı bulunan TYP, İŞKUR üzerinden gerçekleştiriliyor. Özellikle işsizlik ile ilgili yaşanılan sorunlarda ya da belirli dönemsel toplumsal problemlerde çalışma alışkanlığının kaybedilmemesi, iş disiplinin sürdürülebilmesi adına program doğrultusunda vatandaşların istihdam edilmesi hedefleniyor.

Toplum yararına programlarına dahil edilen kişiler, belirtilen alanlarda 6 ay ile 9 ay arasında değişen sürelerde çalışma imkanı buluyor. Kamuya bağlı olarak bakanlıklardan belediyelere, il özel idarelerinden kaymakamlıklara kadar çok geniş bir alanda çalışma imkanı sunulan TYP için Türkiye genelinde kapsamlı bir program hazırlanıyor. 

TYP maaşları ne kadar? 

Mevcut süre içerisinde her çalışan için asgari ücret üzerinden aylık ödeme gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda çalışma süresi boyunca tüm sigorta ve haklar devlet tarafından karşılanıyor.

TYP hangi alanlarda istihdam edilecek?

İŞKUR tarafından yayımlanan duyuruya göre çalışma kadroları şöyle; çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, milli eğitim bakanlığına bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, milli eğitim bakanlığına bağlı resmi okullarda bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması, ağaçlandırma, park düzenlemeleri, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme çalışmaları.

İlgili alanlarda çalışmak ve TYP statüsüne girebilmek adına ise şartlar şöyle;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

  • Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

  • 18 yaşını tamamlamış olmak,

  • Emekli ve malul aylığı almıyor olmak,

  • Öğrenci olmamak (açıköğretim ve açık lise öğrencileri hariç),

  • TYP personel alımında ikamet şartı vardır.

 

Yorumlar