Anasayfa /  Ekonomi

Bilgisayar ve seyahat harcamlarında kredi kartı taksit sayısı arttı!

BDDK'nın kredilere ilişkin yönetmelikte yaptığı değişiklikle tablet hariç bilgisayar alımlarında kredi kartına taksit 6 aydan 12 aya çıktı. Seyahatlerde de taksit sayısı 9'dan 12 aya yükseltildi.

Abone ol
Abone ol 26 Şubat 2019 14:36

BDDK'nın kredilere ilişkin yönetmelikte yaptığı değişiklikle tablet hariç bilgisayar alımlarında kredi kartına taksit 6 aydan 12 aya çıktı. Seyahatlerde de taksit sayısı 9'dan 12 aya yükseltildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kredi kartı ile harcamalara ilişkin taksit sayılarında değişikliğe gitti. 

BDDK, kredi kartlarında taksit sayısıyla ilgili yeni bir karar aldı.

BDDK, bazı mal ve hizmet alımlarına ilişkin harcamalarda kredi kartlarına uygulanabilecek taksit sayısı üst sınırını yeniden belirledi.

Buna göre, tablet hariç bilgisayar alımlarında kredi kartına taksit 6 aydan 12 aya çıktı.

Seyahat, sağlık harcamalarında da taksit sayısı 12 aya çıktı.

Kurumsal kartlarda taksit sayısı 9 aydan 12 aya çıktı.

BDDK tarafından, kredi kartlarındaki taksitlendirme süreleri bilgisayar alımları ve taşımacılık harcamalarında 6 aydan 12 aya çıkarıldı.

BDDK'dan yapılan açıklamada, kurulun 25/2/2019 tarihli ve 8261 sayılı Kararı ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesinin yedinci fıkrası uyarınca, 11/01/2019 tarihli ve 8198 sayılı Kurul Kararı ile belirlenen kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin değiştirildiği belirtildi.

"Buna göre; tablet alımları hariç bilgisayar alımlarında ve taşımacılık ile ilgili harcamalarda 6 aydan 12 aya, seyahat acenteleri ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda 9 aydan 12 aya, kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırının ise 9 aydan 12 aya çıkarılmasına karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.

İhtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 60 ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılmasına imkan veren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Yönetmeliği de Resmi Gazete'de yayımlandı.

BDDK'nın Resmi Gazete'de yayımlanarak bugün yürürlüğe giren "Bankaların kredi işlemlerine ilişkin yönetmelikte" yapılan değişiklik şöyle:

“Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684 üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler, eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların finansmanı amacıyla doğrudan ilgili kurum veya kuruluşun hesabına ödeme yapılmak şartıyla kullandırılan krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi altmış ayı, nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirası ve altında olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi altmış ayı, nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirasının üzerinde olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan krediler ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi kırk sekiz ayı, bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi on iki ayı, tablet alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi altı ayı, fiyatı üç bin beş yüz Türk Lirasına kadar olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi on iki ayı, fiyatı üç bin beş yüz Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi altı ayı aşamaz. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında aynı vadeler uygulanır.”

Yine yönetmeliğe eklenen geçici madde ile daha önce kullandırılan ihtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri borçlunun talep etmesi halinde en fazla 60 ayla sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilir.


Yorumlar