Anasayfa /  Kültür sanat

Türk resim önemli ressamlarından Muhsin Kut yaşamını yitirdi

Türk resim önemli ressamlarından Muhsin Kut yaşamını yitirdi. Türk resim sanatının en önemli isimlerinden olan Muhsin Kut, 84 yaşında hayatını kaybetti.

Abone ol
Abone ol 03 Mayıs 2022 21:26

Türk resim önemli ressamlarından Muhsin Kut yaşamını yitirdi

İstanbul’da 9 Eylül 1938’de doğan Muhsin Kut, suluboya yapmayı Türkiye’de ilk renkli klişeyi yapan büyükbabası Halit Bakır’dan öğrendi. Ayrıca Halit Bey’in denize ve gemilere olan ilgisini de benimsedi ve gemi maketi yapımı en büyük hobilerinden biri haline geldi.

Resme soyut resimle giriş yapan Muhsin Kut, zaman geçtikçe peyzaj resmine yöneldi. Kut, ya insan olmayan sokaklar ve mekanları resmetti ya da insan olan mizahi resimler. Resimlerine figür koyarsa resmin isminin değişeceğini düşündü, bu nedenle figürlü ve figürsüz resimlerini ayrı ayrı ele aldı. Zaten sanatçı tematik bir ressam olduğu için belli konular üzerine sergiler düzenledi ve genelde sergilerinde bütün bir tema işledi.

İlk kişisel sergisini Taksim'de açtı

İlk kişisel resim sergisini 1959 yılında Taksim Meydanı’nda açtı. O zamanlar İstanbul’da olan Şehir Galerisi 4 bölümden oluşuyordu ve 4 farklı ressam tek bir seferde sergi açabiliyordu. Muhsin Kut bu sergiye başvurusu geri çevrilince Beyoğlu Belediyesi‘ne başvurarak kendi sokak sergisini Taksim Meydanı‘nda açtı ve bu sergide ilk kez 3 işini sattı.

1959 yılında ikinci sergisini Türk-Amerikan Derneği’nde Amerikalı bir ressam ile açan Kut, sergideki tüm işlerinin satıldığını görünce 2 tanesini kendisine ayırıp 28 adet resmini sattı. Burdan kazandığı paranın büyük bir bölümünü ise kendi kütüphanesini kurmak için harcadı.

Etiketler Muhsin Kut
Yorumlar