Anasayfa /  Ekonomi

Tüm gözler FED'in faiz kararında! Doların seyrini belirleyecek...

Piyasalar Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz kararına kilitlendi. Fed kararı öncesi sert gerileyen Bitcoin 20 bin dolar seviyesini test ederken Ethereum ise 1000 dolar seviyelerinin üstünde işlem gördü. Uzmanlar Fed'in 75 baz puana kadar faiz artışı yapabileceğini, agresif faiz artışının doları daha da güçlendirebileceğini belirtti.

Abone ol
Abone ol 15 Haziran 2022 19:09

Kripto para birimleri, enflasyonla mücadele için dünya çapında gerçekleştirilen sıkılaştırma politikalarının küresel piyasalardan likiditeyi azaltması nedeniyle adeta çöküşe geçti. Kripto varlıklarda gerçekleştirilen satış dalgası spekülatif varlıklardan kaçışın simgesi haline geldi.

Dolar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarın sona erecek toplantısında faiz artırımına gideceği ve ABD ekonomisinin daralacağı endişeleriyle 20 yılın zirvesinde tutunurken, neredeyse diğer tüm para birimleri değer yitirdi. Bununla birlikte borsa ve kripto gibi riskli varlıklardan kaçış hızlandı.

Sabah saatlerinde sert gerileyen Bitcoin 20 bin dolar seviyesini test ederken Ethereum ise 1000 dolar seviyelerinin hemen üstünde işlem gördü.

Ekonomide risklerin artması ve doların güçlenmesi ise önce riskli varlıkları vurdu. ABD borsaları zirveden yüzde 20 gerileyerek ayı piyasasına girerken en riskli yatırım aracı olarak görülen kripto varlıklardaki düşüş sert oldu.

FED KARARI BEKLENİYOR

Fed’in bugün ne kadar agresif faiz artırımına gideceği küresel piyasaların ana gündem maddesi. Fed’in 75 baz puan artırımla faiz oranını yüzde 1,5 ile yüzde 1,75 arasına yükseltmesi beklenirken bazı yatırımcılar, agresif sıkılaşmanın ekonomide küçülmeye yol açacağından endişe ediyor.

Fed faizi bu oranda faiz artırırsa, 1994’ten bu yana gerçekleştirdiği en büyük artırımı gerçekleştirmiş olacak. Yatırımcılar, ABD faizinin yıl sonuna kadar yüzde 3,75 ile yüzde 4 arasına yükseleceğini fiyatlamaya başladı. Fed’in akşam saatlerinde vereceği karar kripto piyasaları için de belirleyici olacak.

KRİPTO PİYASASINDA SON DURUM

Hafta sonundan bu yana yaşanan düşüş sürerken Bitcoin’deki günlük düşüş yine yüzde 8’i geçti ve lider kripto para 20 bin dolar kritik sınırına dayandı.

Bitcoin, öğleden sonraki işlemlerde yüzde 8,5’lik düşüşle 20 bin 200 dolar seviyesine kadar gerilerken kâr satışlarının etkisiyle sonrasında 20 bin 600 seviyesinde işlem gördü. Ethereum yüzde 10 gerilemeyle 1070 dolardan işlem gördü.

Solana ve Cardano ise yaklaşık yüzde 5’lik gerilemeyle sırasıyla 28 ve 0,46 dolar seviyelerinden işlem gördü. Dogecoin ise yüzde 8 düşüşle 0,050 dolardan işlem gördü.

PİYASA 75 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞINI FİYATLIYOR

Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Bestenaz Süllü, kripto piyasalarını değerlendirdiği günlük bültende şu değerlendirmeleri paylaştı:

“Bugünkü kararda kaç puan faiz artışının geldiği, projeksiyonda yer alan enflasyon ve üyelerin seneye kadar toplamda kaç puan faiz artırımı bekledikleriyle Powell'ın enflasyon hakkındaki söylemleri en başta dikkat edilecek konular. Pazartesi günü Fed'e dair beklentiler yüzde 80 50bp faiz artıracağı yönündeydi, salı günü ise bu tablo tam tersine döndü ve yüzde 80 olasılıkla 75bp faiz artışı fiyatlanmaya başladı.

Bugün ise yüzde 5 olasılıkla 100bp faiz artışı fiyatlanıyor. Beklentiler arası ani ve sert geçiş piyasada çok sert düşüşlere neden oldu. S&P 500 4 gün boyunca üst üste değer kaybederken, Bitcoin ise 20 bin dolar üzerinde tutunmaya çalışıyor. Kripto paraların toplam piyasa değeri ise 855 milyar dolara geriledi.

Zincir üstü verilere baktığımızda piyasanın toparlanması için ihtiyaç olan para girişleri yaşanmıyor üstelik borsalara gönderilen Bitcoin miktarında artış da bizlere toparlanmaya bir süre daha olduğunu gösteriyor. Teknik olarak 20 bin 400 dolar gerisine inmesiyle satış baskısını artırabilecek olan Bitcoin için en yakın destek 18 bin 350 dolar seviyesinden geçiyor. Satış baskısının devam ettiği süreçte görünüm zayıf.”

ALTIN VE DOLARDA SON DURUM

Fed’in 50 ya da 75 baz puan artırımla faiz oranını yükseltmesi beklenirken bazı yatırımcılar, agresif sıkılaşmanın ekonomide durgunluğa yol açacağından endişe ediyor.

Agresif artışın doların diğer para birimleri karşısındaki konumunu güçlendirmesi beklenirken altın ise ekonomide artan risklere karşı güvenli liman olma özelliği nedeniyle cazibesini tam olarak kaybetmeyebilir.

BEKLENTİ NE YÖNDE?

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi 50 baz puanlık bir faiz artışı olsa da son enflasyon verisi sonrasında 75 baz puanlık artış bekleyen uzmanların sayısı da arttı. Fed faizi bu oranda faiz artırırsa, 1994’ten bu yana gerçekleştirdiği en büyük artırımı gerçekleştirmiş olacak.

ABD'de cuma günü açıklanan mayıs ayı tüketici enflasyonu beklentileri aştı. Yıllık enflasyonun yüzde 8,3'te yatay seyretmesi beklenirken yüzde 8,6'ya yükseldi. Enflasyonda yükselişin sürmesi Fed'in faiz artışlarını hızlandıracağına dair beklentileri artırırken bu durum riskten kaçınma eğiliminin artmasına neden oldu.

Fed'in faiz artışlarını hızlandırması hem şirketlerin finansman maliyetlerini artıracak olması hem de ekonomik aktivitede yavaşlamaya neden olması açısından riskli yatırım araçlarından kaçışı hızlandırdı. Fed kararı öncesi borsa ve kripto gibi riskli varlıklar sert değer kaybetti.

DOLAR 20 YILIN ZİRVESİNDE

Yatırımcılar, ABD faizin yıl sonuna kadar yüzde 3,75 ile yüzde 4 arasına yükseleceğini fiyatlamaya başladı. Doların altı başlıca para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi ise dün gece gördüğü 20 yılın zirvesi olan 105,6 seviyesine yakın seyretti.

Fed’in agresif bir şekilde faiz artırması doların diğer para birimleri karşısında ağırlığını artırabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

ABD BORSALARI AYI PİYASASINA GİRDİ

ABD borsalarında sert satışlar S&P 500 endeksini ayı piyasasına sokmuş durumda. Ayı piyasası kavramı daha önce görülen zirvelerden yüzde 20'den fazla düşüş görülmesini durumunda kullanılıyor.

S&P 500 endeksi dün günü yüzde 0,38 düşüşle kapatırken Nasdaq 100 endeksindeki haftalık düşüş yüzde 10’u aştı.

ALTIN FED KARARINI BEKLİYOR

Altın ise Fed'in 75 baz puan artış yapacağı beklentileriyle birlikte dört haftanın en düşük seviyesinde seyrederken ekonomik durgunluk risklerine dair endişeler güvenli liman olarak görülen emtiaya bir nebze destek sağladı.

Ancak faizlerin çok agresif bir şekilde yükselmesi yatırımcıyı sarı metalden uzak tutabilir.

Cuma günü enflasyon kaygılarıyla değer kazanan ve haftayı 1872 dolarda bitiren ons altın fiyatında Fed faiz artışı kaygıları baskın gelerek dün önemli bir düşüş gerçekleşti. Altın ons başına 1818 dolar seviyesinde bulunurken altın vadeli işlemleri 1819 dolardan işlem gördü.

Etiketler dolar faiz fed dolar kuru
Yorumlar