Anasayfa /  Ekonomi

Tüketiciye müjde! Sebze ve meyve fiyatları düşüyor...

Ocak ayının şampiyonlar liginde başı çeken patlıcan, biber gibi ürünlerin üretimi artınca hal fiyatlarında yüzde 50’ye yakın düşüş oldu. Hava şartları paralelinde bu durumun sürmesi bekleniyor.

Abone ol
Abone ol 06 Şubat 2019 11:24

Ocak ayının şampiyonlar liginde başı çeken patlıcan, biber gibi ürünlerin üretimi artınca hal fiyatlarında yüzde 50’ye yakın düşüş oldu. Hava şartları paralelinde bu durumun sürmesi bekleniyor.

Türkiye’nin sebze ve meyve üretim merkezlerinden Antalya’da meydana gelen sel ve hortum bahane edilerek yükseltilen sebze ve meyve fiyatlarında geri çekilmeler başladı. Fiyat düşüşünde, hava sıcaklığının artmasının yanı sıra, tüketicinin bu ürünlerden uzak durması, bazı marketlerin patlıcan ve biber gibi rekortmen ürünleri ‘satmama’ kararı alması ile ürün elinde kalınca bazı marketlerin indirime gitmesi etkili oldu. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, sebze fiyatlarının artık normal seviyelerine gelmeye başladığını, bundan sonra rakamların daha da ineceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Yaklaşık 2 aydır sebze fiyatlarında mevsimsel etkilerden dolayı ciddi oranda artış gözlendiğini vurgulayan Akbaş “Akdeniz ve Ege bölgelerindeki üreticiler açısından ocak ayı oldukça zor geçti. Aşırı yağış ve sel sebebiyle hasadı yapılamayan birçok üründe rekolte kaybı yaşandı ve üretim yüzde 30 azaldı. Şubat ayı itibarıyla da fiyatlarda ciddi düşüş görülmeye başlandı” dedi.

PATLICANDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ

Akbaş’ın verdiği bilgiye göre patlıcan fiyatlarında düşüş yüzde 50’yi buldu. Domates yüzde 35, salatalık yüzde 20 ucuzladı. Bundan sonra da hava sıcaklıklarıyla birlikte hasat mümkün olacak, rekolte artacak, fiyatlar makul seviyelere inebilecek. Ocak ayında yüzde 87,87 ile çarliston biberin en fazla fiyat artışı görülen ürün olduğunu hatırlatan Akbaş, “Biber yüzde 30 ucuzladı. Ortalamalara göre çarliston biber 10 liradan 6,5 liraya, salatalık 4,5 liradan 3 liraya düştü” diye konuştu.

ANTALYA'DAN İYİ HABER GELDİ

Geçtiğimiz haftalarda fırtına, sel ve hortumla anılan Antalya’dan nihayet iyi haber geldi. Halde bir hafta önce 12 liraya kadar yükselen patlıcan 4 liraya kadar düştü. Domates 2-3 lira, salatalık 4 lira, çarliston 4, kabak 3,80 TL’den işlem gördü.




Yorumlar