Anasayfa /  Hava durumu

TRHaberler Hava Durumu Editörü'nden kritik uyarı! Türkiye'de kavurucu sıcaklar etkili

Bugünlerde Avrupa'nın batısında soğuklar doğusunda Türkiye dahil kavurucu sıcaklar etkili. Peki bunun başlıca sebebi nedir? Haftalık olarak hava durumu tahmin ve analizlerini trhaberler.com'da paylaşan Buğra B.'den yeni hafta için önemli uyarılar geldi.

Abone ol
Abone ol 31 Ağustos 2020 01:46

JET AKIMLARININ ETKİSİYLE YURDUMUZDA SICAK HAVALAR ETKİLİ!

Bugünlerde Avrupa'nın batısında soğuklar doğusunda Türkiye dahil kavurucu sıcaklar etkili. Peki bu Batı Avrupa'da yaşanan soğuklar ve bize de bugünlerde Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgalarının başlıca sebebi nedir? Atmosferin yaklaşık 300 mb üst seviyesinde yer alan rüzgarlara jet akımları denir ve bu jet akımları bazen şu anda da olduğu gibi bu tarz pattern değişimlerinde büyük rol oynayabilirler.

Görseller ile örnek verecek olursak aşağı da ki görsellerde gördüğünüz üzere Norveç üzerinden kuzeyli jet akımlarının etkisiyle Kuzey Afrika'nın batısına kadar serin hava taşınıyor bizde ise durumlar tam tersi güneyli jet akımlarının etkisiyle sıcak hava taşınıyor. İşte bu Jet akımları sayesi ile Ülkemiz Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisinde.

Peki önümüzdeki 1 haftalık süreçte bizleri meteorolojik açıdan neler bekliyor?

 Önümüzdeki 1 haftalık sürece baktığımız zamanda sıcak hava dalgasının 1 hafta daha etkili olacağını maalesef ki yine yurt genelinde yağışsız ve hatta daha sıcak bir süreç geçireceğimizi söyleyebiliriz. Güneydoğu Anadolu, Ege, İç kesimler, Akdeniz yine 35-40 derecelerin üstüne kadar çıkabilecek Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu'da da sıcaklıklar nispeten biraz daha serin olsa da yine bunaltma ihtimali var. Bu kurak süreçten bir an önce çıkıp yağışlı havalara kavuşmak dileğiyle herkese iyi haftalar diliyorum.

 

 

Yorumlar